Σημαντική αύξηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2020 στην Ελλάδα

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, η εγχώρια κατανάλωση το περασμένο έτος ανήλθε σε 63,1 εκατ. MWh από 57,4 εκατ. MWh το 2019, δηλαδή κατέγραψε αύξηση 9,58%, ενώ έχει ουσιαστικά διπλασιαστεί (αύξηση 99%) σε σχέση με το 2014.

Το μεγαλύτερο μέρος καταναλώθηκε για την παραγωγή ηλεκτρισμού (65%), όπως και το 2019, καθώς οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών υποκαθιστούν τα κενά ισχύος που αφήνει π εσπευσμένη κατάργηση του λιγνίτη. Ακολούθησαν οι οικιακοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής, με κατανάλωση 19%, ενώ το 16% ζητήθηκε από τις εγχώριες βιομηχανίες που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης. Αυξήθηκε επίσης κατά 3,8% το ποσοστό του φυσικού αερίου που έφτασε στην Ελλάδα με πλοία στη Ρεβυθούσα, αν και στο τέλος του 2020 προστέθηκε άλλο ένα σημείο εισόδου μέσω αγωγού στη Νέα Μεσημβρία (TAP) στα δυο που προϋπήρχαν (Σιδηρόκαστρο Βουλγαρία, Κήποι Τουρκία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισές από τις ποσότητες που κάλυψαν τις ανάγκες των χρηστών του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) προήλθαν από τον τερματικό σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Ουσιαστικά, το 46,18% του φυσικού αερίου προήλθε από εισαγωγές φορτίων LNG, με 49 δεξαμενόπλοια να εκφορτώνουν συνολικά το 2020 στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας (από 50 το 2019).

Από τις ποσότητες LNG που εισήχθησαν οι μεγαλύτερες ήταν από τις ΗΠΑ με μερίδιο της τάξεως του 48%. Διψήφιο ποσοστό κατέγραψε επίσης το Κατάρ (22%), ενώ ακολουθούν η Νιγηρία και η Αλγερία με ποσοστό 9% και οι Νορβηγία, Αίγυπτος, Γαλλία και Ολλανδία με 3%.