Ανακύκλωση τηγανέλαιου εν μέσω καραντίνας

Must read

«Σας ζητάμε λίτρα!», για την ακρίβεια 10 λίτρα τηγανέλαιου. Αυτή είναι η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ώστε η εταιρεία συλλογής τηγανέλαιου Πράσινο Λάδι να έρθει να το παραλάβει, με ραντεβού, προκειμένου να το «οδηγήσει» στην ανακύκλωση.

«Αναζητούσαμε τρόπους, πώς θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε, έστω προσωρινά για το διάστημα του lockdown, ώστε να παραλαμβάνουμε εμείς από την πόρτα του πολίτη τα τηγανέλαια. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε για ένα μπουκάλι του 1,5 λίτρου. Εάν όμως ο πολίτης έχει τη διάθεση να μαζέψει περισσότερα λάδια, από την οικογένειά του, το στενό περιβάλλον του με το οποίο έρχεται σε επαφή, αν θέλει να είναι ο ήρωας της πολυκατοικίας του ή της γειτονιάς του και μαζέψει 10 λίτρα, εμείς πηγαίνουμε και το παίρνουμε από την πόρτα του» αναφέρει ο Γιώργος Κυριακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πράσινο Λάδι.

Η δράση αφορά προς το παρόν μόνο την Αθήνα, αλλά η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις ώστε να επεκταθεί και στην περιφέρεια. «Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ποσότητα του απαιτούμενου τηγανέλαιου σύντομα, να βρούμε τρόπους δηλαδή να ρίξουμε το κόστος συλλογής για να μπορούμε να πάμε σε νοικοκυριά και για μικρότερες ποσότητες. Αλλά αυτή τη στιγμή θέλαμε να το κάνουμε, όσο κρατάει το lockdown, γιατί με την εστίαση κλειστή, αφενός καταναλώνεται περισσότερο τηγανέλαιο στα σπίτια, αφετέρου δεν υπάρχει διέξοδος που μπορεί να διοχετευτεί το τηγανέλαιο για ανακύκλωση» τονίζει ο κ. Κυριακόπουλος.

Η συμμετοχή από την πρώτη εβδομάδα ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική, αφού συγκεντρώθηκαν 800 λίτρα. «Ανεβάσαμε μόνο στα κοινωνικά δίκτυα μια διαφήμιση, γράφοντας “Σας ζητάμε λίτρα” και η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή» σημειώνει ο κ. Κυριακόπουλος, προσθέτοντας: «Είχαμε πάνω από 400 χιλιάδες θεάσεις και πάνω από 2 χιλιάδες κοινοποιήσεις μέσα στις πρώτες μέρες». Η εταιρεία συλλέγει ετησίως περίπου 25 χιλιάδες τόνους τηγανέλαιου, που αντιστοιχεί στο 55% της συνολικής ποσότητας που ανακυκλώνεται, όμως ο κ. Κυριακόπουλος εξηγεί: «Αν σκεφτείτε ότι δεν έχει ο καθένας κάτω από το νεροχύτη του 10 λίτρα τηγανέλαιο, η προσφορά 800 λίτρων σε μια εβδομάδα είναι εξαιρετικά σημαντική. Περιμένουμε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ακόμη πιο ενεργές, από τα τηλέφωνα που έχουμε δεχτεί ήδη».

Τα οφέλη της ανακύκλωσης του τηγανέλαιου

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη συλλογή τηγανέλαιου από το 2011 και πέρυσι εγκαινίασε ένα δίκτυο ανακύκλωσης για το άχρηστο λάδι των νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα. «Περάσαμε από 40 κύματα και εν τέλει καταλήξαμε ότι υπάρχει μια καλή ιδέα. Συλλέγουμε τηγανέλαιο από χιλιάδες εστιατόρια, είτε απευθείας εμείς είτε με συμβολαιοποιημένα συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στην περιφέρεια. Σκεφτήκαμε ότι, αφού συλλέγουμε από αυτά τα καταστήματα, γιατί δεν τους ζητάμε να συμμετέχουν υπέρ μια δράσης κοινωνικής ευθύνης; Έτσι φτιάξαμε ένα πρωτότυπο και απολύτως απλό σύστημα στην ιστοσελίδα μας, που ο χρήστης πληκτρολογεί τον ταχυδρομικό του κώδικα ή, εάν θέλει, τη διεύθυνσή του, και του δείχνει ποιο είναι το “Σημείο Πράσινο Λάδι” που βρίσκεται κοντύτερα στο σπίτι του για να παραδώσει το τηγανέλαιο του προς ανακύκλωση» σημειώνει ο κ. Κυριακόπουλος.

Σε αρκετά κράτη της Ευρώπης η συλλογή τηγανέλαιου είναι εξαιρετικά διαδεδομένη. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία, η οποία συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην EWABA, της ευρωπαϊκής ένωσης των εταιρειών που μετατρέπουν απόβλητα σε βιοκαύσιμο, στην Αυστρία και στις σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό ανακύκλωσης του οικιακού τηγανέλαιου φτάνει έως και το 20%. «Το κύριο πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου οι πολίτες δεν ανακυκλώνουν το λάδι τους, ενώ γνωρίζουν οι περισσότεροι τα προβλήματα που δημιουργεί και στον νεροχύτη τους και στην αποχέτευσή τους, και στα δίκτυα και φυσικά στο περιβάλλον, είναι ότι θέλουν εγγύτητα» σημειώνει ο κ. Κυριακόπουλος, προσθέτοντας: «Λύσαμε, λοιπόν, το πρόβλημα της εγγύτητας με το δίκτυο με όλα τα εστιατόρια και τα σούπερ μάρκετ που συνεργαζόμαστε, αλλά έγινε το lockdown και έτσι προσθέσαμε ακόμα μια υπηρεσία».

Ως προς τα οφέλη της ανακύκλωσης του τηγανέλαιου, ο κ. Κυριακόπουλος διευκρινίζει: «Είναι πάρα πολύ συμφέρον και για το νοικοκυριό μας ή την πόλη μας, και για το περιβάλλον, αλλά και για την εθνική οικονομία. Είναι πάρα πολύ κακό να φτάνει το τηγανέλαιο στη θάλασσα ή στα υπόγεια ύδατα. Το τηγανέλαιο δεν ανακυκλώνεται καθόλου εύκολα και επιμολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα όταν φτάνει στο χώμα. Από την άλλη, όταν χύνεται στο νεροχύτη, ιδίως τον χειμώνα, παγώνει και βουλώνουν οι σωληνώσεις και οι αποχετεύσεις. Στις μεγάλες πόλεις δημιουργούνται τα λεγόμενα βουνά λίπους, δηλαδή τα λιπαρά χτίζονται σιγά σιγά στους μεγάλους υπονόμους, σκεφτείτε τη διαδικασία του σταλαχτίτη. Σε πόλεις όπως το Λονδίνο έχουν υλοποιήσει επανειλημμένως πολύ μεγάλα έργα διάνοιξης από την επιφάνεια για να ξύσουν και να βγάλουν τα βουνά λίπους που σχηματίζονται. Είναι τεράστιο το κόστος και η καταστροφή που προκαλείται». Αλλά το τηγανέλαιο προκαλεί προβλήματα και στους βιολογικούς καθαρισμούς των πόλεων αφού, όπως λέει ο κ. Κυριακόπουλος, οι γεωσκώληκες δεν τρώνε τα λιπαρά και άρα πρέπει να υπάρξει προεργασία πολύ κοστοβόρα από τις εταιρείες, όπως η ΕΥΔΑΠ, για να διαχωρίσουν τα λίπη ώστε να μπορεί να προχωρήσει ο βιολογικός καθαρισμός.

Επιπλέον το τηγανέλαιο διοχετεύεται στην παραγωγή βιοντίζελ, το οποίο έχει το καλύτερο οικολογικό αποτύπωμα καυσίμου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ντιζελοκινητήρα, ακόμα και συγκριτικά προς τα καύσιμα επόμενης γενιάς. «Πράγματι, το βιοντίζελ από τηγανέλαια εκπέμπει κατά 90% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου. Υπάρχει βιοντίζελ που η μείωση των ρίπων κυμαίνεται στο 30% ή 40%, από ενεργειακά φυτά. Το βιοντίζελ από τηγανέλαια είναι το καθαρότερο καύσιμο αυτή τη στιγμή» σχολιάζει ο κ. Κυριακόπουλος. Αλλά και η εθνική οικονομία ωφελείται από την ανακύκλωση του τηγανέλαιου «γιατί κάθε λίτρο καυσίμου που παράγεται από τα δικά μας σκουπίδια, στην πραγματικότητα, υποκαθιστά ένα λίτρο ορυκτού πετρελαίου που εισάγουμε πανάκριβα από κάποια άλλη χώρα, άρα και το όφελος για την εθνική οικονομία είναι πολύ μεγάλο γιατί παράγουμε δικό μας καύσιμο έτσι» επισημαίνει ο κ. Κυριακόπουλος.

Μάλιστα, ένα λίτρο τηγανέλαιο παράγει ένα λίτρο καύσιμου. «Όταν καθαριστεί το τηγανέλαιο και περάσει μια διαδικασία πλύσης και απομόνωσης ξένων σωμάτων, χάνει περίπου ένα 10% του βάρους του. Περίπου 10% είναι και η μεθανόλη η οποία μπαίνει στη χημική διαδικασία για να γίνει το καύσιμο, άρα περίπου ισούται το τονάλ του λαδιού που μαζεύεται με το τονάλ του λαδιού που παράγεται. Το σύνολο του δικού μας συλλεγόμενου λαδιού πηγαίνει αποκλειστικά για την παραγωγή βιοντίζελ» ξεκαθαρίζει ο κ. Κυριακόπουλος και συμπληρώνει «ούτε μια σταγόνα χαμένη».

Για περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα prasinoladi.gr όπου παρέχονται στοιχεία επικοινωνίας για την ανακύκλωση οικιακού λαδιού αλλά και ο χάρτης των σημείων ανακύκλωσης. «Εγγυόμαστε ότι το 100% αυτού που θα συλλέξουμε θα πάει στην παραγωγή βιοντίζελ» καταλήγει ο κ. Κυριακόπουλος.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article