Ισπανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα

Must read

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων 13 ισπανικών και 70 ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων διεξήχθη το διαδικτυακό επενδυτικό συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και του Ισπανικού Οργανισμού Επενδύσεων (ICEX).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην εκδήλωση, η οποία έγινε την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, καθώς και στις διαδικτυακές επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) που ακολούθησαν, διαπιστώθηκε το έντονο ενδιαφέρον των ισπανικών εταιρειών για επιχειρηματικές συνεργασίες στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της χώρας μας, ενώ καταγράφηκαν και οι θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία το 2021.

Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι επικείμενες ρυθμιστικές αλλαγές για τις ΑΠΕ, την ηλεκτροπαραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας, οι οποίες δημιουργούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης, τα βιοκαύσιμα, την ενεργειακή εξοικονόμηση/αναβάθμιση καθώς και την ταχύτατα ανερχόμενη αποθήκευση ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των ισπανικών εταιρειών που συμμετείχαν στις εργασίες τόσο του συνεδρίου όσο και των B2B συναντήσεων εμφανίστηκαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις επαφές που έγιναν και τις ιδέες που αναπτύχθηκαν, ενώ γενική διαπίστωση των ισπανικών εταιρειών ήταν πως υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία με τις ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, και πως η παρούσα κατάσταση καθιστά την Ελλάδα μια υποσχόμενη αγορά για επενδύσεις.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece Γιώργος Φιλιόπουλος, ο οποίος εστίασε στην επενδυτική προοπτική της χώρας μας στον κλάδο των ΑΠΕ, καθώς και ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα Ενρίκε Βιγέρα Ρούμπιο, ο οποίος παρουσίασε τη δυναμική του κλάδου ΑΠΕ στην Ισπανία και τις ευκαιρίες διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Φιλιόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει ένας πολλά υποσχόμενος και ασφαλής επενδυτικός προορισμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ακόμη και εν μέσω της τρέχουσας επιχειρηματικής αβεβαιότητας λόγω πανδημίας. «H Εnterprise Greece συνεχίζει να καταγράφει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού κλάδου, ενός κλάδου όπου νέες επενδύσεις αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ αναμένεται να υλοποιηθούν στη χώρα μας σύμφωνα με εκτιμήσεις την επόμενη δεκαετία. Καλούμε τους ξένους επενδυτές να εξερευνήσουν τις ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες που διαθέτει η χώρα μας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ισπανός πρέσβης στην Ελλάδα, κατά της διάρκεια της ομιλίας του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της εκδήλωσης και των διαδικτυακών επιχειρηματικών συναντήσεων, ενώ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τον αριθμό αλλά κυρίως την ποιότητα των ελληνικών και των ισπανικών εταιρειών, οι οποίες έλαβαν μέρος. «Μια τέτοιου είδους εκδήλωση μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ήδη καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» ανέφερε ο Ισπανός πρέσβης και προσέθεσε ότι τα παραδείγματα των ισπανικών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στο χώρον της ενέργειας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και άλλες εταιρείες να ανακαλύψουν τις ευκαιρίες που διαθέτει η χώρα μας, τόσο σε παραδοσιακούς τομείς όσο και σε πιο καινοτόμους, όπως η υπεράκτια αιολική τεχνολογία, μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας, κ.ά. «Το ενδιαφέρον που έδειξαν ισπανικές και ελληνικές εταιρείες από διαφορετικούς τομείς εξειδίκευσης (μηχανικοί, προγραμματιστές, EPCs, κατασκευαστές, μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας κ.λπ.) για να διερευνήσουν τομείς αμοιβαίας συνεργασίας, είμαι βέβαιος ότι θα αποφέρει καρπούς τους επόμενους μήνες» ανέφερε με νόημα ο Ισπανός πρέσβης.

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Βουγιουκλάκης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες τομεακές εξελίξεις και προκλήσεις που επηρεάζουν τον κλάδο, ενώ το στέλεχος της Enterprise Greece Νίκος Στάμου παρουσίασε την μακροοικονομική προοπτική της χώρας και τα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη νέων επενδύσεων ΑΠΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες της Ιουλίας Πουρνάρα, νομικής συμβούλου ΑΠΕ, EY Law Greece, η οποία αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο του τομέα ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς και του Θανάση Τσαντίλα, διευθύνοντος συμβούλου της Iberdrola-Rokas, σχετικά με την ανάπτυξη της εταιρείας στη χώρα μας και τις θετικές προοπτικές του κλάδου ΑΠΕ.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article