Πολιτείες εναντίον… Μπάιντεν για τον αγωγό Keystone XL

Το Τέξας και άλλες αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν χθες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του πόλης αγωγή κατά της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για την απόφασή του να ανακαλέσει μια σημαντική άδεια για την κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Keystone XL, όπως ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας του πολιτείας Κεν Πάξτον.

Σύμφωνα με τον Πάξτον, στην αγωγή υποστηρίζεται ότι ο Μπάιντεν δεν έχει τη μονομερή εξουσία για την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής, η οποία έχει καθοριστεί από το Κογκρέσο «Η απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας παραβιάζει τις δικαιοδοσίες των πολιτειών στην εποπτεία και στον έλεγχο των εδαφών εντός των συνόρων τους» αναφέρεται επίσης στην αγωγή.

Ο Μπάιντεν ανακάλεσε άδεια για τον αγωγό, ο οποίος θα είχε μεταφορική ικανότητα 830.000 βαρελιών αργού πετρελαίου, πλούσιου σε άνθρακα, ημερησίως από την Αλμπέρτα του Καναδά στη Νεμπράσκα. Η ανάκληση του αγωγού εντάχθηκε στο πλαίσιο ενός καταιγισμού εκτελεστικών διαταγμάτων, με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Τον προηγούμενο μήνα ο επικεφαλής της επιτροπής Ενέργειας στη Γερουσία Τζο Μάντσιν παρότρυνε τον Μπάιντεν να πάψει να αντιτίθεται στον αγωγό Keystone XL, υποστηρίζοντας ότι το έργο της κατασκευής του δημιουργεί θέσεις εργασίας για τα εργατικά συνδικάτα, ενώ η μεταφορά του πετρελαίου μέσω αγωγού είναι ασφαλέστερη από τη μεταφορά του με βυτιοφόρα φορτηγά και αμαξοστοιχίες.

Την κατάθεσή της υποστηρίζουν οι γενικοί εισαγγελείς των αμερικανικών πολιτειών Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Τζόρτζια, Ιντιάνα, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Γιούτα και Γουαϊόμινγκ.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού, αργά το βράδυ της Τετάρτης.