ΕΛΑΠΕ: Πρόβλεψη για πλεόνασμα άνω των 11 εκατ. ευρώ στο τέλος του ’21

Must read

Την πρόβλεψη ότι ο Eιδικός Lογαριασμός ΑΠΕ θα είναι πλεονασματικός κατά 11,07 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021 κάνει στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο του ΕΛΑΠΕ για τον μήνα Δεκέμβριο του 2020 ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης).

Συγκεκριμένα στο τελευταίο ειδικό δελτίο, όπως και σε προηγούμενα, εκτιμάται ότι είναι θετική n επίδραση των μέτρων που πρόσφατα ελήφθησαν από το ΥΠΕΝ. Αναλυτικά στο νέο δελτίο του ΕΛΑΠΕ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, πρόσθετο έσοδο ΕΤΜΕΑΡ που θα προκύψει μετά τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος για την υπαγωγή δικαιούχων σε καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 2020, 65 και 60 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης η εισροή των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου έχει υπολογιστεί με 37,45 ευρώ/τόνο και με ποσοστό 78%. Η χρέωση προμηθευτών 2 ευρώ MWh έχει υπολογισθεί επί της κατανάλωσης που συμμετέχει στην αγορά για κάθε μήνα του 2020. Επίσης έχει συμπεριληφθεί η έκτακτη εισφορά 6% επί των πωλησεων ηλεκτρικής ενέργειας κατά το 2020. Βάσει αυτών, το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ για το σύνολο του 2021 διαμορφώνεται σε 105,93 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, με τα 25 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να εισρεύσουν από το ειδικό τέλος έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και με τα 92 εκατ. ευρώ που είναι το έσοδο από την επιβολη πράσινου τέλους στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, το ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2021 διαμορφώνεται σε πλεόνασμα 11,07 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article