ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Υπογράφεται το έργο στον Άη Στράτη

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», η ανάληψη του υβριδικού έργου στον Άη Στράτη από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πρόκειται για ένα εμβληματικό «πράσινο» έργο με στόχο να ενισχύσει τη διαδικασία ενεργειακής μεταβάσης του ιστορικού νησιού σε μορφές παραγωγής ρεύματος φιλικές για το περιβάλλον.

Ουσιαστικά ο Άη Στράτης θα μετατραπεί σε πράσινο νησί, όπου όλη η ενέργεια που θα καταναλώνεται θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Υπενθυμίζεται ότι από το 2009 είχαν αρχίσει οι πρώτες διαδικασίες για το έργο, που ονομάζεται «Υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου», ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μειοδότησε τον Οκτώβριο του 2020 στον διαγωνισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός (εργασίες κατασκευής του υβριδικού σηστήματος και υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης για 12 χρόνια) ανέρχεται σε 7.712.800 ευρώ, ενώ η διάρκεια κατασκευής είναι 25 μήνες. Το έργο αφορά τη μελέτη, την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία:

  • Ενός υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο νησί, που θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό, συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου.
  • Ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Άη Στράτη, συμπεριλαμβανομένων των κτιριακών εγκαταστάσεων. Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας, καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Η θερμική ενέργεια που θα παράγεται, θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού χρήσης στα κτίρια ολόκληρου του οικισμού του Αγ. Ευστράτιου.