Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ θαλάσσια αιολικά πάρκα

Must read

Σε ανακοίνωση σχετικά με την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού του Ατλαντικού προχώρησε ο Λευκός Οίκος, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της αμερικανικής νέας κυβέρνησης να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική ως προς το κλίμα σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ.

Στόχος του Λευκού Οίκου είναι η εγκατάσταση στη θάλασσα ανεμογεννητριών ισχύος 30 GW έως το 2030. Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την Κλιματική Πολιτική Τζίνα Μακάρθι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρος πιστεύει ότι έχουμε μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία όχι μόνα να αντιμετωπίσουμε την απειλή της κλιματικής κρίσης, αλλά και να τη χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε εκατομμύρια καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που θα τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη. Ο κλάδος των θαλάσσιων αιολικών είναι η πιο σαφής απεικόνιση της ευκαιρίας αυτής». Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, από τις σχετικές επενδύσεις θα δημιουργηθούν 44.000 άμεσες και 33.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δέχτηκαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν μελέτες ώστε να αποφευχθεί η όχληση για τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως η απειλούμενη φάλαινα του Βόρειου Ατλαντικού. Η περιοχή στην οποία εξετάζεται η χωροθέτηση αιολικών πάρκων είναι ο κόλπος της Νέας Υόρκης, μια ρηχή θαλάσσια έκταση στα ανοιχτά του Λονγκ Άιλαντ, στην οποία μπορούν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες σταθερής βάσης.

«Επικροτούμε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να κάνει τη θαλάσσια αιολική ενέργεια πραγματικότητα στις ΗΠΑ» είπε η επικεφαλής πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Oceana Ζακλίν Σάβιτς προσθέοντας: «Είναι απαραίτητο βήμα στη στρατηγική μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν ισχυρές δικλίδες προστασίας για το οικοσύστημα του ωκεανού, ιδιαιτέρως για τις φάλαινες».

Ωστόσο, η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θάλασσα βρίσκει αντίθετους τους αλιείς.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article