Η αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, προτεραιότητα για ΥΠΕΝ – Περιφέρεια

Must read

Η Αττική το 2025 θα θάβει λιγότερο από το 10% της παραγόμενης ποσότητας απορριμμάτων, σύμφωνα με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων εργασιών και δράσεων που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Αττικής και τις οποίες παρουσίασε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

Με την ολοκλήρωση της ενημέρωσης ο υπουργός σε δηλώσεις του παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει τους πολίτες της Αττικής πολλά χρόνια και για το οποίο «οφείλουμε να δώσουμε μόνιμες και βιώσιμες λύσεις». Ο κ. Σκρέκας έκλεισε με τη δέσμευση: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξουμε την Περιφέρεια στις αποφάσεις που έχει πάρει ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει γρήγορα τις δράσεις που έχουν αναληφθεί».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, δύο εκ των τεχνικών συμβούλων σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ, ο Δ. Μπούρκας και ο Β. Μιχαλόπουλοςμ καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Κατά την ενημέρωση ο περιφερειάρχης παρουσίασε τον υπό αναθεώρηση περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας, τις δράσεις πρόληψης, διαλογής στην πηγή και ευαισθητοποίησης. Αναφορικά με τις μεγάλες υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων, αναλύθηκε η πρόοδος ωρίμανσης των έργων και επισημάνθηκε ότι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το τρέχον (2014-2020) και το νέο (2021 -2027) ΕΣΠΑ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας που περιλαμβάνουν τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για την επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς και το δίκτυο των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων για την αποκέντρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Γ. Πατούλης ανέπτυξε το πρόγραμμα της Περιφέρειας για την ενίσχυση του εξοπλισμού ανακύκλωσης και ιδιαίτερα της συλλογής βιοαποβλήτων των δήμων. Αναφέρθηκε στο δίκτυο μικρών γωνιών ανακύκλωσης για την αύξηση της ανακύκλωσης, στη δημιουργία του παρατηρητηρίου ανακύκλωσης και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και ανακύκλωσης.

Στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης υπογράμμισε την απόφαση της Περιφέρειας να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική: «Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στοχεύουμε να κάνουμε την Αττική, Περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη». Αναφερόμενος στην συνάντηση και στην ενδεδειγμένη ευαισθησία και το ενδιαφέρον τόσο του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα όσο και του γενικού γραμματέα Μ. Γραφάκου, δήλωσε περισσότερο αισιόδοξος για την ταχύτερη υλοποίηση του σχεδιασμού σημειώνοντας: «Όλοι θα συμβάλουν προκειμένου να βρούμε κοινές συνιστάμενες και να εισέλθουμε σε μια νέα περίοδο στα θέματα της διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων». Επισήμανε ότι ο νέος σχεδιασμός βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες, όπως η στροφή προς την κυκλική οικονομία, η υλοποίηση ρεαλιστικών λύσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, η ενίσχυση της ανακύκλωσης με στόχο την ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων και η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, τονίζοντας: «Με συγκεκριμένα βήματα, δράσεις και σε συνεργασία με τη κεντρική διοίκηση, δίνουμε οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική».

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article