Ακτιβιστές έσπασαν τα τζάμια στα κεντρικά γραφεία της Barclays στο Λονδίνο

Must read

Σε επτά συλλήψεις προχώρησε σήμερα η αστυνομία του Λονδίνου έξω από τα κεντρικά γραφεία της Barclays μετά τη θραύση τζαμιών από ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ακτιβιστές της οργάνωσης Extinction Rebellion χρησιμοποίησαν σφυριά για να σπάσουν τα τζάμια και στη συνέχεια κόλλησαν χαρτιά στα οποία αναγραφόταν το μήνυμα «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης απάστε το τζάμι» στην πρόσοψη του κτιρίου της τράπεζας.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας της  «Money Rebellion» κατά του καπιταλιστικού συστήματος, κατά την οποία προχωρά σε «μη βίαιη, άμεση δράση, προκαλώντας ζημιές σε ιδιοκτησία με στόχο να προληφθούν μεγαλύτερες ζημιές και να στραφεί η προσοχή σ’ αυτές».

Η Extinction Rebellion κατηγόρησε την τράπεζα για «συνεχιζόμενες επενδύσεις σε δραστηριότητες που συμβάλλουν άμεσα στην κλιματική και οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Η Extinction Rebellion έχει το δικαίωμα της άποψής της για τον καπιταλισμό και τις κλιματικές αλλαγές, αλλά θα ζητούσαμε εκφράζοντας την άποψη αυτή να απέχουν από συμπεριφορές που συνεπάγονται πρόκληση εγκληματικής βλάβης στις εγκαταστάσεις μας και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ανθρώπων» δήλωσε εκπρόσωπος της Barclays και πρόσθεσε: «Έχουμε δεσμευτεί να ευθυγραμμίσουμε όλο το χαρτοφυλάκιό μας χρηματοδότησης με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, με συγκεκριμένους στόχους και διαφανείς αναφορές, για την επίτευξη της φιλοδοξίας μας να είμαστε μια τράπεζα μηδενικών εκπομπών ως το 2050 και για να βοηθήσουμε να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Η Extinction Rebellion θέλει να προκαλέσει μια ευρύτερη εξέγερση ενάντια στις πολιτικές, τις οικονομικές και τις κοινωνικές δομές του σύγχρονου κόσμου, με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια καταστροφής που σκιαγραφούνται από τους επιστήμονες που μελετούν τις κλιματικές αλλαγές.

Η δράση αυτή της οργάνωσης κατά της Barclays στην επιχειρηματική περιοχή Κάναρι Γουάρφ του Λονδίνου έπεται αυτής την περασμένη εβδομάδα, όταν ακτιβιστές έριξαν μαύρη μπογιά στην πρόσοψη της Τράπεζας της Αγγλίας στο ιστορικό οικονομικό κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, το Σίτι του Λονδίνου.

«Μπορεί να μη σας αρέσει η σημερινή μας δράση, αλλά σας ζητώ να συγκρίνετε μια ρωγμή σε ένα τζάμι με τη χρηματοδότηση των δασικών πυρκαγιών και των πλημμυρισμένων σπιτιών» δήλωσε η 30χρονη ακτιβίστρια Σόφι Κόουεν.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article