Επενδυτές διεθνούς εμβέλειας στη λίστα των ενδιαφερομένων για τον ΔΕΔΔΗΕ

Must read

Επενδυτές διεθνούς εμβέλειας, με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια -έως και τρισεκατομμύρια- υπό διαχείριση ο καθένας, είναι οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για την εξαγορά του 49 % του ΔΕΔΔΗΕ που πέρασαν από την πρώτη φάση αξιολόγησης.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με την οποία επιλέξιμοι συμμετέχοντες στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας -με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν στην πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος- είναι εννέα υποψήφιοι επενδυτές.

Ορισμένοι από τους ενδιαφερομένους για τον ΔΕΔΔΗΕ έχουν παρουσία στη χώρα μας και σε άλλους διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, σε εξέλιξη και παλαιότερους (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΑΔΜΗΕ, Εγνατία, αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»), ενώ άλλοι εμφανίζονται για πρώτη φορά ως επενδυτές στην Ελλάδα με αφορμή τον ΔΕΔΔΗΕ.

Το προφίλ των υποψήφιων επενδυτών -με αλφαβητική σειρά- περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  • ARDIAN Infrastructure Funds με έδρα τη Γαλλία, 103 δισεκ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση και επενδύσεις σε ενέργεια, μεταφορές και τηλεπικοινωνίες.
  • BCI – British Columbia Investment Management Corporation (Καναδάς) με περιουσιακά στοιχεία 112 δισ. δολαρίων και επενδύσεις σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, ακίνητα, ανανεώσιμες πηγές, υποδομές κ.ά.
  • BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C (ΗΠΑ), με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους 8,7 τρισ. δολαρίων σε πολλαπλές τοποθετήσεις, μεταξύ άλλων και σε ενεργειακές εταιρείες και δίκτυα.
  • CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.: Εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων με κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των 117 δισ. δολαρίων και έδρα στο Λουξεμβούργο.
  • F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A (Ιταλία), ταμείο επενδύσεων σε υποδομές με περιουσιακά στοιχεία ύψους 5,5 δισ. ευρώ.
  • First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l. (Αυστραλία), εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων 176 δισ. δολαρίων με επενδύσεις σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
  • KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. (ΗΠΑ), διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 252 δισ., μέρος των οποίων είναι επενδεδυμένα σε υποδομές.
  • MACQUARIE Group Limited (Αυστραλία) , κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 420 δισ. μεταξύ άλλων σε ενεργειακά δίκτυα.
  • OHA – Oak Hill Advisors LLP (ΗΠΑ), ταμείο επενδύσεων με περιουσιακά στοιχεία ύψους 49 δισ. σε δανειακά χαρτοφυλάκια υποδομές, υπηρεσίες και μεταποίηση.

Στη δεύτερη φάση, θα γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος (due diligence) στους επιλέξιμους συμμετέχοντες και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article