Μείωση δέκα προστίμων για τους παράνομους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων

Must read

Aπό την υποχρέωση καταβολής των χρηματικών κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ακόμη δέκα από τους παράνομους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων απαλλάσσεται η χώρα μας μετά τις συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Συγκεκριμένα εντός του 2020 αποδείχθηκε η αποκατάσταση οκτώ ΧΑΔΑ (Κυθήρων, Μαραθώνα, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Καρύστου, Χαλκιδέων / θέση «Φάρος», Σερίφου, Πάρου και Λέρου) και η παύση λειτουργίας δύο ΧΑΔΑ (Κυθήρων και Σίφνου), με αποτέλεσμα τη μείωση των ετήσιων προστίμων.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα κατέβαλλε το ποσό των 80.000 ευρώ σε ετήσια βάση για καθεμία από τις 65 περιπτώσεις παράνομων ΧΑΔΑ που υπήρχαν το α’ εξάμηνο του 2019. Κατά το β’ εξάμηνο του ίδιου έτους αποδείχθηκε η παύση λειτουργίας πέντε ΧΑΔΑ (Πάτμου, Κέας, Καρύστου, Σικίνου και Κάσου).

Συνολικά για το β’ εξάμηνο του 2019 και για το 2020 το ετήσιο πρόστιμο απομειώθηκε κατά 1.200.000 ευρώ, μια μείωση της τάξης του 23%. Πλέον, απομένουν 50 υπό εξέταση περιπτώσεις προστίμων, οι 25 από τις οποίες θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ το 2021, ενώ οι υπόλοιπες εντός του 2022.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, για τους οποίους η χώρα μας ζημιώνεται με εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αποτελεί μέρος της μεγάλης προσπάθειάς μας να βάλουμε τάξη σε μια άναρχη κατάσταση. Με μεθοδικότητα προχωράμε τον σχεδιασμό μας στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων με μόνιμες και βιώσιμες λύσεις, οι οποίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, από την πλευρά του, ανέφερε: «Η συνολική μείωση των 15 περιπτώσεων προστίμου από τους ΧΑΔΑ, είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και συγκεκριμένου σχεδιασμού από πλευράς του ΥΠΕΝ. Για κάθε ΧΑΔΑ τηρείται χρονοδιάγραμμα ενεργειών και μέχρι σήμερα το συνολικό πρόγραμμα αποκατάστασης εξελίσσεται ικανοποιητικά. Στόχος μας είναι το 2022 να μηδενίσουμε τα πρόστιμα αυτά».

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article