Φιλιππίνες: Αίρεται η απαγόρευση για νέα μεταλλεία, για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα

Must read

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε ήρε το μορατόριουμ για νέες μεταλλευτικές συμφωνίες που επιβλήθηκε το 2012, ανοίγοντας εκ νέου την πόρτα σε επενδύσεις, σε μια κίνηση που θα γεμίσει τα κρατικά ταμεία αλλά που προκαλεί τις αντιδράσεις ακτιβιστών υπέρ του περιβάλλοντος.

Οι Φιλιππίνες, ο κορυφαίος προμηθευτής μεταλλεύματος νικελίου της Κίνας και βασικός παραγωγός χαλκού και χρυσού, επέβαλε το μορατόριουμ ενώ η κυβέρνηση επεξεργαζόταν νομοθεσία για να αυξήσει το ποσοστό του Δημοσίου επί των εσόδων από εξορυκτικές δραστηριότητες. Από το 2018 ο φόρος σε μεταλλεύματα έχει διπλασιαστεί στο 4%.

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα του Ντουτέρτε επιτρέπει νέες μεταλλευτικές συμφωνίες και τη αναθεώρηση υφιστάμενων συμβολαίων για πιθανή επαναδιαπραγμάτευση. Δίνει επίσης οδηγίες στο υπουργείο Περιβάλλοντος να διατυπώσει όρους και προϋποθέσεις, καθώς και να εφαρμόσει αυστηρά τους κανόνες για την ασφάλεια στα ορυχεία και τις περιβαλλοντικές πολιτικές.

Οι εξορύξεις είναι ένα ιδιαίτερο επίμαχο ζήτημα στις Φιλιππίνες, καθώς στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις κακοδιαχείρισης του περιβάλλοντος που τροφοδότησαν ένα ισχυρό λόμπι κατά της βιομηχανίας, με αιχμή τις τοπικές κυβερνήσεις, νομοθέτες, οργανώσεις ακτιβιστών αλλά και την Kαθολική Eκκλησία.

Λίγο μετά την έλευσή του στην εξουσία το 2016, ο Ντουτέρτε προειδοποίησε τις εξορυκτικές εταιρeίες να συμμορφωθούν με αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες διαφορετικά θα ανασταλεί η λειτουργία τους, ενώ το νέο εκτελεστικό διάταγμα δεν αίρει την απαγόρευση για λατομεία.

Πάνω από το ένα τρίτο από τα 300.000 τετρ.χλμ. που είναι η συνολική έκταση των Φιλιππίνων έχει κριθεί ότι έχει «υψηλές μεταλλευτικές δυνατότητες», σύμφωνα με το Γραφείο Μεταλλείων και Γεωεπιστημών (MGB), ενώ μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχει εξορυχθεί λιγότερο από το 5% των μεταλλευτικών αποθεμάτων της χώρας.

Αρκετά μεταλλευτικά έργα που ήταν σε εκκρεμότητα θα προχωρήσουν τώρα στα στάδια της εξέλιξης και της εμπορικής εκμετάλλευσης, δήλωσε ο επικεφαλής του MGB Γουλφρέντο Μονκάνο και πρόσθεσε: «Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλεια».

Αναζητώντας κεφάλαια για έργα υποδομών καθώς και για να στηρίξει την πληγείσα από την πανδημία οικονομία, η κυβέρνηση προωθεί την αναβίωση και την πώληση κρατικών μεταλλευτικών έργων που έχουν περιέλθει σε τέλμα.

«Το εκτελεστικό διάταγμα θα βοηθήσει να επιστρέψουν οι Φιλιππίνες στον επενδυτικό χάρτη» ανέφερε σε ανακοίνωση το Επιμελητήριο Μεταλλείων των Φιλιππίνων.

«Θα υπάρξει ανάγκη για πολλές πρώτες ύλες όπως νικέλιο, χαλκός, χρυσός, μαγγάνιο, χρωμίτης κ.λπ. όταν ο κόσμος επιστρέψει στην ομαλότητα» δήλωσε ο Ντάντε Μπράβο, πρόεδρος της Global Ferronickel Holdings.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έγινε το 2020 ο κορυφαίος προμηθευτής μεταλλεύματος νικελίου στην Κίνα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μετάλλων παγκοσμίως, αφού η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές μη επεξεργασμένων μεταλλευμάτων.

Από την άλλη πλευρά, ακτιβιστές που είναι κατά των εξορύξεων δηλώνουν ανήσυχοι. «Εν μέσω κλιματικής κρίσης και αυτής της πανδημίας, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος για άλλη μια φορά επικράτησαν σε βάρος της ευημερίας και της ωφέλειας των πολλών» ανέφερε σε ανακοίνωση η οργάνωση Alyansa Tigil Mina (Συμμαχία για τον Τερματισμό των Εξορύξεων).

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article