ΗΠΑ και Κίνα δεσμεύονται να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Must read

Τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ και η Κίνα το Σάββατο, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Τζον Κέρι στη Σαγκάη.

«Οι ΗΠΑ και η Κίνα δεσμεύονται να συνεργαστούν μεταξύ τους και με άλλες χώρες για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, που πρέπει να έχει μεταχείριση ανάλογη της σοβαρότητας και της επείγουσας φύσης της» σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο Τζον Κέρι και ο Κινέζος ομόλογός του Σιέ Τζενχουά.

Το κείμενο απαριθμεί πεδία συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που μαζί εκπέμπουν πάνω από τη μισή ποσότητα των αερίων, τα οποία ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο διαβεβαιώνουν ότι επίκειται ενίσχυση των ενεργειών τους αντίστοιχα και της συνεργασίας τους σε πολυμερείς διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων της συμφωνίας-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο κ. Κέρι ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν που ταξίδεψε στην Κίνα. Αυτή η επίσκεψη δημιουργεί ελπίδες ότι οι δύο δυνάμεις θα συνεργαστούν για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής παρά τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσά τους σε διάφορα άλλα πεδία.

Ο Τζο Μπάιντεν ανήγαγε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε απόλυτη προτεραιότητά του, ακολουθώντας εντελώς αντίθετη πολιτική σε σχέση με τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν μέγας υποστηρικτής της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων και είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την Πέμπτη και την Παρασκευή οργανώνει διεθνή ψηφιακή σύνοδο για το περιβάλλον, ανήγγειλε την πρώτη ημέρα της θητείας του την επανένταξη της χώρας του στη Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφτηκε το 2015 και την οποία διαπραγματεύτηκε ο Τζον Κέρι, την περίοδο εκείνη υπουργός Εξωτερικών του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Με τη συμφωνία τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article