Διάσημοι του Χόλιγουντ κατά Μπολσονάρου για την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου

Must read

Δεκάδες Αμερικανοί και Βραζιλιάνοι διάσημοι, μεταξύ αυτών ο ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο, η ποπ σταρ Κέιτι Πέρι και ο μουσικός Ζιλμπέρτο Ζιλ, έδωσαν στη δημοσιότητα μια επιστολή, με την οποία προτρέπουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε περιβαλλοντική συμφωνία με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Οι ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες με τη Βραζιλία από τον Φεβρουάριο με επίκεντρο την ενδεχόμενη συνεργασία των δύο χωρών για να σταματήσει η ραγδαίως αυξανόμενη καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας είπε στο Reuters πως καμία συμφωνία δεν θα είναι έτοιμη για τη Σύνοδο της Ημέρας της Γης που οργανώνει ο Τζο Μπάιντεν.

Η αποψίλωση του Αμαζονίου εκτινάχθηκε υπό τον ακροδεξιό Μπολσονάρου, ο οποίος έχει αποδυναμώσει τις περιβαλλοντικές προστασίες.

Αυτόχθονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε πως οποιαδήποτε συμφωνία με την κυβέρνηση Μπολσονάρου ενέχει τον κίνδυνο να νομιμοποιήσει μια βραζιλιάνικη κυβέρνηση που ενθαρρύνει την περιβαλλοντική καταστροφή και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Προτρέπουμε τη διοίκησή σας να ακούσει την έκκλησή τους και να μη συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Βραζιλία αυτή τη στιγμή» επισημαίνουν οι διάσημοι στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον Μπάιντεν.

Μεταξύ των υπογραφόντων είναι οι ηθοποιοί Χοακίν Φοίνιξ, Μαρκ Ράφαλο, Ροζάριο Ντόσον, Ούζο Αντούμπα, Σιγκούρνεϊ Γουίβερ, Τζέιν Φόντα, Άλεκ Μπόλντγουιν και Ορλάντο Μπλουμ.

«Συμμετέχουμε σε έναν αναπτυσσόμενο συνασπισμό… προκειμένου να προτρέψουμε τη διοίκησή σας να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Βραζιλία εωσότου μειωθεί η αποψίλωση, τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνουν σεβαστά και η ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών επιτευχθεί» τονίζεται στην επιστολή.

Η αποψίλωση του Αμαζονίου, στο κομμάτι της Βραζιλίας, αυξήθηκε σε υψηλό 12 ετών το 2020, με μια περιοχή 14πλάσιας έκτασης του μεγέθους της πόλης της Νέας Υόρκης να έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Το γραφείο του Μπολσονάρου και εκπρόσωπος της διοίκησης Μπάιντεν δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα να σχολιάσουν σχετικά.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article