Ιταλία: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας

Για σήμερα το απόγευμα στις 17.00 (ώρα Ιταλίας) ορίστηκε η συνεδρίαση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι με αντικείμενο την οριστικοποίηση του νομοθετικού διατάγματος που αφορά τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με ό,τι έχει διαρρεύσει έως τώρα, επιβεβαιώνεται η δυνατότητα λειτουργίας των εστιατορίων από τις 26 Απριλίου. Οι πελάτες θα μπορούν να κάθονται στα τραπέζια, αλλά προς το παρόν μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, αναμένεται να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να λειτουργούν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, έστω και με πολύ μειωμένο αριθμό θεατών.

Η κυβέρνηση Ντράγκι έχει κάνει σαφές ότι στη φάση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Η υπουργός περιφερειακών θεμάτων Μαρία Στέλα Τζελμίνι δήλωσε ότι θα ήταν χρησιμότερο να συνεχίσει να ισχύει από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Όμως οι ιταλικές περιφέρειες έχουν ζητήσει να αυξηθεί κατά τουλάχιστο μία ώρα η δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών, δηλαδή έως τις 11 το βράδυ.

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται να υιοθετηθεί το «πράσινο πάσο εσωτερικής χρήσεως», με το οποίο θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί, όσοι προσβλήθηκαν και ιάθηκαν από την Covid-19 το τελευταίο εξάμηνο και όποιοι έχουν μόλις υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.

Η Iταλίδα υπουργός περιφερειακών θεμάτων, όμως, τόνισε ότι το σύστημα αυτό πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά και κάλεσε τις διάφορες περιφέρειες να περιμένουν και να μην προχωρήσουν αυτόνομα στην υιοθέτηση του «πράσινου πάσου» για μετακινήσεις εντός της χώρας.