Καναδάς: Μεγαλύτερη μείωση από τον προηγούμενο στόχο για τις εκπομπές αερίων

Must read

Ο Καναδάς θα δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το  φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% έως 45% έως το 2030 συγκριτικά με το 2005 -αντί για 30% παλαιότερα- στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα που οργανώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως μετέδωσε σήμερα το Radio-Canada.

Αυτό το «εύρος» μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με την είδηση που μετέδωσε το δημόσιο δίκτυο, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, το γραφείο του πρωθυπουργού Τριντό δεν θέλησε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Τη Δευτέρα, καταθέτοντας τον προϋπολογισμό του, ο Καναδάς είχε ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τον στόχο μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, ορίζοντάς τον σε 36% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2005.

Το Radio-Canada προσθέτει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέστησε σαφές στην Οτάβα ότι ένας στόχος κάτω από 40% θα προξενούσε δυσαρέσκεια. Αυτό το όριο του 40% θα μπορούσε να είναι ένα είδος «εισιτηρίου εισόδου» που έθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις χώρες που καλούνται να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με το κανάλι.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ ευχήθηκε, από την πλευρά του, την Τρίτη μέσω Twitter, ο Τζάστιν Τριντό να δεσμευτεί για μια μείωση «τουλάχιστον 50% έως το 2030».

Σύμφωνα με το Radio-Canada, ο Τριντό θα προσπαθήσει στη σύνοδο κορυφής να παρουσιάσει ένα ισχυρό πρόγραμμα για να πείσει τους διεθνείς εταίρους του ότι «ακόμη και μια χώρα παραγωγός πετρελαίου μπορεί να έχει συγκεκριμένο σχέδιο». Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.

Οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν προσκληθεί, οι οποίες «ευθύνονται» μαζί το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που οδηγούν στην υπερθέρμανση, έχουν ετοιμαστεί γι’ αυτήν τη σύνοδο κορυφής, η οποία θέλει να δείξει ότι η Αμερική επιστρέφει σε αυτό τον αγώνα μετά την αποδέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους από 26% έως 28% έως το 2025, σε σύγκριση με το 2005.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορέσει να προβάλει ένα γενναίο πρόσωπο μετά τη συμφωνία για καθαρή μείωση του «τουλάχιστον 55%» των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η Βρετανία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές κατά 78% έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article