Αμανατίδης (ΕΥΑΘ): Υψηλά τα ταμειακά διαθέσιμα – Επενδυτικό πρόγραμμα 70 εκατ. ευρώ

Must read

Στη διατήρηση της ανθεκτικότητας της ΕΥΑΘ παρά την κρίση, αλλά και στην υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 70 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας το 2020 σε αναλυτές.

Ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ότι η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης διατήρησε, παρά την υγειονομική κρίση, την ανθεκτικότητά της και εξακολουθεί να διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα με απουσία δανεισμού.

Η ελαφρά μείωση των κερδών οφείλεται στη μείωση της βιομηχανικής και επαγγελματικής κατανάλωσης λόγω πανδημίας και στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας της ΔΕΗ από 15% σε 5%, που οδήγησε στην αύξηση του κόστους ενέργειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ αναφέρθηκε επίσης στους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας οι οποίοι συνοψίζονται στο τρίπτυχο: προστασία περιβάλλοντος, βελτίωση της ποιότητας ζωής με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και οικονομική ανάπτυξη της εταιρείας.

Επενδυτικό πρόγραμμα 70 εκατ. ευρώ

Ο κ. ανέφερε ότι το διάστημα αυτό «υλοποιούμε επενδυτικό πρόγραμμα 70 εκατομμυρίων ευρώ:

-Επεκτείνουμε την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, για να παράγουμε επιπλέον 150.000 κ.μ. νερού ημερησίως.

Αναβαθμίζουμε περιβαλλοντικά και ενεργειακά την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, γινόμαστε ιδιοπαραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αναπτύσσοντας μονάδα συμπαραγωγής Ηλεκτρικής / Θερμικής Ενέργειας 5 MW και φωτοβολταϊκό πάρκο 1MW.
-Επισκευάζουμε τον υδαταγωγό της Αραβησσού σε πλήρη λειτουργία.
Ολοκληρώνουμε το SCADA, το σύστημα τηλεμετρίας και τηλε-ελέγχου του δικτύου μας, ώστε να έχουμε καλύτερη πρόγνωση της λειτουργίας του και διαχείριση των αποθεμάτων.
Συνδέουμε το αποχετευτικό δίκτυο των χαμηλών περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης μέσω του συγκοινωνιακού κόμβου Κ16 με την ΕΕΛΘ.
-Ανασχεδιάζουμε ενεργειακά, αντισεισμικά, λειτουργικά το κτίριο διοίκησης της Εγνατίας μετατρέποντάς το σε ένα «πράσινο» κτίριο, που θα συνδυαστεί με την ανάπλαση της ΔΕΘ».

 

Στα επενδυτικά έργα προς συμβασιοποίηση περιλαμβάνονται:

-Η αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων «Αίνεια» (προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ), με πρόβλεψη για φωτοβολταϊκό 800 KW.
-H λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλε-εποπτείας αντλιοστασίων αποχέτευσης (προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ).
-Η υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος εξυπηρέτησης πελατών (προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ), για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας.

Παράλληλα, τόνισε πως η εταιρείας βρίσκεται στη φάση της αναζήτησης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα όπως:

-Η αντικατάσταση 250.000 συμβατικών υδρομέτρων από «έξυπνα» υδρόμετρα
-Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων και μικρο-υδροηλεκτρικών στο δίκτυο της ΕΥΑΘ
-Η κατασκευή νέων δεξαμενών στην ΕΕΝΘ για την αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης διυλισμένου και ανεπεξέργαστου νερού.

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον δήμο Νάουσας για μεταφορά τεχνογνωσίας GIS και στη συμμετοχή στον διαγωνισμό για το φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική (συνολική αξία 167 εκατ. ευρώ).

Για την υγειονομική κρίση

Τέλος, μίλησε και για τη συνεργασία των τελευταίων μηνών με το ΑΠΘ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στα λύματα ως ένα μόνο από τα παραδείγματα της ερευνητικής δράσης της ΕΥΑΘ και μάλιστα με υγειονομική σημασία. «Στο ίδιο πλαίσιο ενισχύσαμε το ΕΣΥ και ευπαθείς ομάδες με εξοπλισμό και οικονομική βοήθεια.
«Ως Διοίκηση απαντήσαμε στην υγειονομική κρίση με επενδύσεις, με στόχο την ανάπτυξη με σταθερά και σίγουρα βήματα προς όφελος της κοινωνίας, των συμπολιτών αλλά και των μετόχων», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article