Γερμανία: 26 μέτρα για μια πιο βιώσιμη οικονομία

Must read

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τη στρατηγική της για την αειφόρο χρηματοδότηση, η οποία περιλαμβάνει 26 μέτρα, ώστε να καταστήσει τη γερμανική οικονομία πιο βιώσιμη.

Με αυτά τα μέτρα θα δώσει περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις που στοχεύουν στην προστασία του κλίματος και τη βιωσιμότητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τα οποία οι επενδυτές μπορούν να προσανατολιστούν και την υποχρέωση υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας για εισηγμένες και άλλες μεγάλες εταιρείες.

Επίσης, τα ασφαλιστικά Ταμεία θα στρέψουν σταδιακά τα ομόλογά τους στη βιωσιμότητα. Αυτό, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, συνεπάγεται έναν όγκο επενδύσεων ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προβλέπεται επίσης η έκδοση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των λεγομένων πράσινων ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια, προκειμένου να ενισχυθεί η αντίστοιχη αγορά. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικών προσέφερε στους επενδυτές ένα τέτοιο επενδυτικό προϊόν για πρώτη φορά πέρυσι. Με αυτό χρηματοδοτούνται κρατικές δαπάνες προσανατολισμένες στους στόχους της αειφορίας του ΟΗΕ.

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για καθοριστική επιλογή εν όψει των 26 μέτρων. «Η προστασία του κλίματος και η βιωσιμότητα γίνονται βασικοί άξονες. Και αυτό είναι σημαντικό διότι η χρηματοπιστωτική αγορά μπορεί να στρέψει τρισεκατομμύρια ευρώ προς την κατεύθυνση της προστασίας του κλίματος και της βιωσιμότητας» όπως είπε.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε (SPD) δήλωσε, από την πλευρά της: «Το να εστιάζουμε στην προστασία του κλίματος και τη βιωσιμότητα είναι επίσης η σωστή στρατηγική και από οικονομική άποψη. Πολλοί επενδυτές έχουν αντιληφθεί ότι μπορούν να κάνουν την καλύτερη μακροπρόθεσμη επένδυση σε βιώσιμες μελλοντικές τεχνολογίες. Η χρηματοπιστωτική αγορά χρειάζεται σαφήνεια ως προς το ποιες επενδύσεις εξακολουθούν να αξίζουν και ποιες είναι πολύ επικίνδυνες».

Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε επίσης και μια σαφή θέση και στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας: «Με τη στρατηγική της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθιστά σαφή τη θέση της ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη. Η πυρηνική ενέργεια παράγει ραδιενεργά απόβλητα για 300.000 γενιές».

Οι σημαντικότερες ενώσεις τραπεζών και ταμιευτηρίων χαιρέτισαν καταρχάς τη στρατηγική. «Ωστόσο, το θέμα πρέπει να προωθηθεί σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα μεμονωμένα μέτρα πρέπει να αλληλοσυνδέονται ουσιαστικά και να συντονίζονται καλά. Τα εθνικά μέτρα οδηγούν σε κατακερματισμό των κανόνων και προκαλούν σύγχυση» ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Έπαινος προήλθε από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (GDV). «Η βιώσιμη χρηματοοικονομική στρατηγική είναι ένα σημαντικό βήμα προς ένα βιώσιμο χρηματοοικονομικό σύστημα. Ιδιαίτερα θετική είναι η ανακοίνωσης τη κυβέρνησης ότι θα εκδίδονται όλο και περισσότερο πράσινα ομόλογα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γιοργκ Άσμουσεν.

Τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επέκριναν όμως οι Πράσινοι: «Η στρατηγική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αποτελεί ντροπή. Αντί να παρουσιάσει μια στρατηγική με συγκεκριμένα βήματα, η κυβέρνηση βασίζεται στην αρχή της ελπίδας, ούτε υπάρχει κάποια σαφής δέσμευση για τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα» δήλωσε η αρμόδια του κόμματος για οικονομικά θέματα Λίζα Πάους.

Ο περιβαλλοντικός οργανισμός WWF έκανε λόγο για μια καλή προσέγγιση με περιθώρια βελτίωσης. «Όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων, το πακέτο μέτρων εξακολουθεί να είναι πολύ ασαφές» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Κλιματικά ουδέτερη η Γερμανία έως το 2045, δηλώνει η καγκελάριος Μέρκελ

H ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει ταχύτερα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της για την προστασία του κλίματος μετά την πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτύχουμε τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ήδη από το 2045. Θα πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν επιπρόσθετα μέτρα για το σκοπό αυτό» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ σε διαδικτυακή διάσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU). Μέχρι τώρα, ως στόχος για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας είχε τεθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το έτος 2050.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, ο μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) θέλει επίσης ο στόχος να γίνει πιο φιλόδοξος όσον αφορά στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Αρχικά είχε προγραμματιστεί μια μείωση της τάξεως του 55% σε σύγκριση με το 1990. «Θα εντείνουμε ξανά τις προσπάθειές μας για το έτος 2030 και θα αυξήσουμε τον στόχο μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο 65%» τόνισε η καγκελάριος.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμμορφώνεται έτσι με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τον νόμο για την προστασία του κλίματος. Την περασμένη εβδομάδα, οι δικαστές της Καρλσρούης υποχρέωσαν το νομοθετικό σώμα να ρυθμίσει λεπτομερέστερα έως το τέλος του 2022 τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου για την περίοδο μετά το 2030.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article