Αξιολόγηση των κινδύνων λόγω της κλιματικής αλλαγής ζήτησε ο Μπάιντεν

Must read

Οδηγίες σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν και να μετριάσουν τους αυξανόμενους κινδύνους που προκαλεί η κλιματική αλλαγή για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ έδωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα ζητώντας την κατάρτιση μιας συνολικής κυβερνητικής στρατηγικής για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής εντός 120 ημερών, όπως επίσης και μια ετήσια αξιολόγηση για τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Το διάταγμα έχει στόχο να ελέγξει την αγοραστική δύναμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία δαπανά περισσότερα από 680 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε προϊόντα και υπηρεσίες, μέσω της απαίτησης προς τους μεγαλύτερους προμηθευτές της να είναι περισσότερο διαφανείς ως προς τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.

«Αυτό δεν μπορεί να είναι προαιρετικό. Το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να ηγηθεί με το παράδειγμά της» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Τζίνα Μακάρθι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε να απαιτήσουμε το ίδιο επίπεδο ευθύνης από αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε».

Ο Μπράιαν Ντίζ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι το σχετικό εκτελεστικό διάταγμα σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή στην προσέγγιση των ΗΠΑ για τους κλιματικούς κινδύνους, σε σύγκριση με την αντιμετώπιση από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, η οποία απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 και έδρασε για τον περιορισμό των επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης από τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Το προεδρικό διάταγμα δίνει εντολή στον υπουργό Εργασίας Μάρτι Γουόλς να εξετάσει την αναθεώρηση, την αναστολή ή την ανάκληση των κανόνων της περιόδου Τραμπ, που επέβαλαν στους διευθυντές των ταμείων συνταξιοδότησης να θέσουν τα οικονομικά συμφέροντα των συνταξιούχων πέραν της κλιματικής αλλαγής και άλλων θεμάτων, σχετικά με τη διάθεση των πόρων τους.

Το προεδρικό διάταγμα, που αναμενόταν να υπογραφεί τον προηγούμενο μήνα, στη διάρκεια της διεξαγωγής της διάσκεψης για το κλίμα που διοργάνωσε ο Μπάιντεν με τη συμμετοχή και άλλων ξένων ηγετών, ενθαρρύνει επίσης το ανεξάρτητο Συμβούλιο Εποπτείας της Οικονομικής Σταθερότητας υπό την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να αξιολογήσει τους κινδύνους από το κλίμα για τη σταθερότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά και του οικονομικού συστήματος των ΗΠΑ.

Η Γέλεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα κάνει αυτό το ζήτημα πρώτη προτεραιότητά της: «Οι συντάξεις μας, οι αποταμιεύσεις μας, τα μέσα επιβίωσής μας για το μέλλον εξαρτώνται από τον οικονομικό τομέα, σχετικά με την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας. Χρειάζεται όλοι μας να έχουμε τα καλύτερα εργαλεία και τα καλύτερα δεδομένα, ώστε να λαμβάνουμε τις καλύτερες αποφάσεις. Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα μας βάζει στον δρόμο για να φτάσουμε εκεί».

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article