Ε.Ε.: Πανδημία και κλιματική αλλαγή, τα κυρίαρχα θέματα της 2ης ημέρας στη Σύνοδο Κορυφής

Must read

H αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και της κλιματικής αλλαγής είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα, δεύτερη ημέρα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που αρχίζει στις 10.30 ώρα Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέρχονται στο θέμα μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όταν έθεσαν φιλόδοξους στόχους για την περίοδο έως το 2030, δηλαδή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55%, και πριν παρουσιαστούν νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής. «Αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους να δηλώσουν τις βασικές προτεραιότητές τους και τις ανησυχίες τους» εξήγησε ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σύμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη χρήση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 που αναμένεται να διευκολύνει τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εντός ΕΕ ενόψει καλοκαιριού.

«Η πρόσφατη συμφωνία για τα ψηφιακά πιστοποιητικά είναι ευπρόσδεκτο βήμα. Πρέπει να συνεχίσουμε τη συντονισμένη προσέγγισή μας για να διευκολύνουμε την ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την Ε.Ε.» τόνισε στην επιστολή του προς τους 27 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για τις νέες μεταλλάξεις και ετοιμότητα για δράση, ανάλογα με τις ανάγκες.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας και συγκεκριμένα η πρόταση της Επιτροπής να δωρίσει η Ε.Ε. σε τρίτες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως το τέλος του χρόνου.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article