Ανακύκλωση με επιβράβευση Tropa Verde στον Δήμο Παύλου Μελά

Must read

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης και ανακύκλωσης Tropa Verde ξεκίνησε να «τρέχει» εδώ και λίγους μήνες στον Δήμο Παύλου Μελά και τα έως τώρα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται από τη δημοτική Aρχή άκρως ικανοποιητικά.

Σκοπός του προγράμματος είναι η κινητοποίηση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (pavlosmelas.tropaverde.org). Οι πολίτες παραδίδουν καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό – PET και τηγανέλαιο) στα πέντε πράσινα σημεία του δήμου (δημαρχείο Σταυρούπολης, πρώην δημαρχείο Πολίχνης, εργοτάξιο Ευκαρπίας, ΤΟΜΥ Νικόπολης και ΚΕΠ Μετεώρων) και λαμβάνουν κουπόνια με πόντους που αναλογούν στα υλικά που έχουν ανακυκλώσει.

Στη συνέχεια, τα κουπόνια καταχωρίζονται σε ειδική πλατφόρμα και, όταν συγκεντρωθεί ικανός αριθμός πόντων, εξαργυρώνονται με δώρα και βραβεία που χορηγούν τοπικοί επιχειρηματίες, μαγαζιά και οργανισμοί.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2020 και με τη συμπλήρωση εννέα μηνών λειτουργίας παρουσιάζει ικανοποιητικά αποτελέσματα, με τη συμμετοχή 600 πολιτών, 35 τοπικών χορηγών και 28 είδη δώρων.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Σάκης Λαζαρίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο «Χρηστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη, ζήτησε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης και κατά συνέπεια να οδηγούνται στους ΧΥΤΑ λιγότερα απορρίμματα.

«Η ανακύκλωση να γίνει μια καλή συνήθεια και το καλύτερο απόβλητο είναι αυτό που δεν παράχθηκε ποτέ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος ανέλυσε τα οφέλη του ευρωπαϊκού προγράμματος μέσα στο πρώτο εννιάμηνο: συγκεντρώθηκαν 1.705,38 κιλά πλαστικό, 2.560 κιλά χαρτί, 424 κιλά αλουμίνιο και 709 λίτρα τηγανέλαιο.

Στόχος είναι να φτάσουν οι συμμετέχοντες τους 1.000 έως το τέλος του 2021 και στο πλαίσιο αυτό της προσέλκυσης στα δώρα για όσους ανακυκλώνουν στα πράσινα σημεία είναι και μια ποδοσφαιρική μπάλα του ΠΑΟΚ με τις υπογραφές των παικτών που κατέκτησαν το φετινό Κύπελλο Ελλάδας στο ΟΑΚΑ.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε παρουσία και του αντιδημάρχου Καθαριότητας Δημήτρη Αθάνατου, ο οποίος κάλεσε επίσης τον κόσμο να συμμετέχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, ενώ στάθηκε και στον νέο κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Παύλου Μελά που θα τεθεί σε διαβούλευση.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article