Στην Αστυπάλαια ο πρωθυπουργός για την πρώτη φάση του έργου «Smart & Sustainable Island»

Must read

Στην Αστυπάλαια μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου του νησιού Νίκου Κομηνέα και του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου «Smart & Sustainable Island».

Στις 3 μ.μ. ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen, δόκτορα Χέρμπερτ Ντις και στις 4.15 μ.μ. θα παρευρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από τη Volkswagen στις τοπικές Αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό). Στις 5.30 ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: Smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action».

Συγκεκριμένα, παραδίδονται επισήμως σήμερα τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από την εταιρεία, καθώς και δώδεκα σταθμοί φόρτισης από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea, μέσω της οποίας κάτοικοι και επιχειρήσεις του νησιού να λάβουν σημαντικές επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 40% και μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο από την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που εφαρμόζεται για ολόκληρη τη χώρα. Με επιπλέον 3.000 ευρώ θα επιδοτείται η απόσυρση συμβατικού αυτοκινήτου. Η αγορά ηλεκτρικού δικύκλου για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας επιδοτείται με ποσοστό 20% και έως 1.600 ευρώ, με επιπλέον 800 ευρώ για την απόσυρση, και των ταξί με 4.500 ευρώ. Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα η επιδότηση φτάνει στο 40% και μέχρι του ποσού των 800 ευρώ, ενώ στα 500 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση για απόκτηση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης.

Στο πλαίσιο του πρωτοποριακού έργου, η Αστυπάλαια θα μετατραπεί στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου. Το συγκεκριμένο και οριοθετημένο χρονοδιάγραμμα του έργου βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

● την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή την προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων ΙΧ και ΔΧ
● τις νέες υπηρεσίες μετακίνησης με διαμοιραζόμενα ΜΜΜ και υπηρεσίες συγκοινωνίας κατά παραγγελία
● την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

Παρόντες στην εκδήλωση στην Αστυπάλαια θα είναι ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Τσαμπίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος. Παρών θα είναι επίσης ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα δρ Ερνστ Ράιχελ, ενώ από τη Volkswagen τα στελέχη Lucas Casanovas Garcia (διευθύνων σύμβουλος SEAT), Nicole Mommsen (επικεφαλής Volkswagen Communications), Michael Manske (Volkswagen Communications), Dr. Thomas Steg (Head of Public Affairs), Maik Stephan (Head Group Business Portfolio Management). Τέλος, παρόντες θα είναι επίσης οι Αντώνης Μαυριδόγλου (αντιπρόεδρος) και Στέφανος Σίρτης (διευθύνων σύμβουλος) της Κosmocar, της επίσημης αντιπροσωπείας της Volkswagen στην Ελλάδα.

«Smart & Sustainable Island»

Το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% στο τέλος του έργου και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%. Παράλληλα θα λειτουργήσει πιλοτικά για την αλλαγή του μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό. Το πρόγραμμα για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, εδράζεται ουσιαστικά σε τέσσερις πυλώνες:

Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων «e-astypalea», το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλνουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Το επόμενο «πράσινο» νησί που θα αναπτυχθεί κατά το μοντέλο της Αστυπάλαιας είναι η Χάλκη. Το έργο θα προχωρήσει σε συνεργασία με τις γαλλικές εταιρείες Citroën, Vinci Energie και Akuo Energy Greece και η σχετική υπογραφή συμφωνίας αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Το ΥΠΕΝ έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα «πρασινίσματος» των μη διασυνδεδεμένων νησιών, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους ύψους 750-800 εκατ. ευρώ.

 

 

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article