Ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον νέο νόμο για το κλίμα

Must read

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο για το κλίμα, με 442 ψήφους υπέρ, 203 κατά και 51 αποχές, μετατρέποντας έτσι την πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μια κλιματικά ουδέτερη Ε.Ε. έως το 2050 σε νομική υποχρέωση. Παράλληλα, ο νέος νόμος θα παρέχει σε Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις τη νομική ασφάλεια και σαφήνεια που χρειάζονται για να προγραμματίσουν κατάλληλα την πορεία τους σε αυτή τη μετάβαση. Μετά το 2050, η Ε.Ε. θα επιδιώξει να πετύχει αρνητικό ισοζύγιο εκπομπών.

Ο νέος νόμος της Ε.Ε. για το κλίμα επιταχύνει τον στόχο της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. «Μια επικείμενη πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τον κανονισμό LULUCF (Land Use and Forestry Regulation for 2021-2030) για τη ρύθμιση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και των απορροφήσεων από τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία θα αυξήσει τις καταβόθρες διοξειδίου του άνθρακα της Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, θα επιταχύνει εκ των πραγμάτων τον στόχο της Ε.Ε. για το 2030 στο 57%» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο προϋπολογισμός για τα αέρια του θερμοκηπίου» θα προσδιοριστεί από τον στόχο για το 2040

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για στόχο για το 2040 μετά την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση το 2023 που προβλέπεται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου, η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τη μέγιστη ποσότητα αερίων θερμοκηπίου που εκτιμάται ότι μπορεί να εκπέμπει η Ε.Ε. έως το 2050 χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας. Αυτός ο λεγόμενος «προϋπολογισμός για τα αέρια θερμοκηπίου» θα αποτελέσει ένα από τα κριτήρια για τον καθορισμό του αναθεωρημένου στόχου της Ε.Ε. για το 2040.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, και στη συνέχεια ανά πενταετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογεί τη συλλογική πρόοδο όλων των χωρών της Ε.Ε., καθώς και τη συνοχή των εθνικών μέτρων ως προς την επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Δεδομένης της σημασίας των ανεξάρτητων επιστημονικών συμβουλών και βάσει πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου, θα συσταθεί μια ευρωπαϊκή επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα παρακολουθεί την πρόοδο και θα αξιολογεί κατά πόσον η ευρωπαϊκή πολιτική συνάδει με τους εν λόγω στόχους.

Την ικανοποίησή της για την έγκριση του νόμου για το κλίμα εξέφρασε η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γίτε Γκούτερλαντ (Σοσιαλιστές, Σουηδία).

«Βάσει της συμφωνίας με την Επιτροπή, επιβεβαιώσαμε τον στόχο καθαρών μειώσεων των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55%, πλησιάζοντας το 57% έως το 2030. Θα προτιμούσα να είχαμε προχωρήσει ακόμη περισσότερο, ωστόσο αυτή είναι μια καλή συμφωνία, που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και θα κάνει μεγάλη διαφορά. Η Ε.Ε. πρέπει τώρα να μειώσει τις εκπομπές την επόμενη δεκαετία περισσότερο από ότι τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες μαζί, και έχουμε νέους, πιο φιλόδοξους στόχους που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για περισσότερες χώρες» δήλωσε η εισηγήτρια.

Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί σύντομα και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Η Κομισιόν σχεδιάζει να υποβάλει σειρά προτάσεων στις 14 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσει η Ε.Ε. να επιτύχει τον πιο φιλόδοξο στόχο για το 2030.

Π. Κόκκαλης:«Αναγκαστική» καταψήφιση από την ευρωπαϊκή Αριστέρα

Για «αναγκαστική» καταψήφιση του κλιματικού νόμου από την ευρωπαϊκή Αριστερά μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης, χαρακτηρίζοντας τον νόμο που εγκρίθηκε «ημίμετρο και μη λύση».

Κυρίαρχο σημείο διαφωνίας της Αριστεράς, όπως δήλωσε, ήταν οι δεσμεύσεις για πιο δραστική περικοπή των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, προκειμένου να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον ενάμιση βαθμό Κελσίου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Η πρόταση της Αριστεράς ήταν για περικοπή 70%, αλλά ήταν πρόθυμη να συζητήσει ακόμα και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για 60%, όχι όμως για κάτι λιγότερο και σίγουρα όχι 55%».

Μετά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής με δήλωσή του χαρακτήρισε «συντηρητικό και επικίνδυνο» τον δρόμο που επέλεξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μείωση των καταστροφικών αερίων του θερμοκηπίου μόνο στο 55%.

«Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες προβλέψεις, καταλήγει σε έναν κλιματικό νόμο που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τα επιστημονικά δεδομένα, τις γνωματεύσεις των ειδικών, τα κινήματα για το περιβάλλον και τελικά όσα απαιτούνται να γίνουν για να εξασφαλίσουμε το αύριο της ανθρωπότητας στον πλανήτη», πρόσθεσε.

Ο κ. Κόκκαλης επικαλέστηκε την πρόσφατη έκθεση του IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή), η οποία «επιβεβαιώνει πως οι προβλέψεις του κλιματικού νόμου που έφερε το Συμβούλιο για ψήφιση, αποτελούν ημίμετρα και θα οδηγήσουν σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά ενάμιση βαθμό Κελσίου, ακόμα και μέχρι το 2040». Ο ευρωβουλευτής κατέληξε με τη φράση: «Με βαρδιά καρδιά, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θα υπερψηφίσει αυτό το νόμο. Μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε με μεγαλύτερο θάρρος και αποφασιστικότητα και θα είμαστε στο πλευρό σας όταν το αποφασίσετε».

Ν.Δ.: «Απύθμενη υποκρισία και λαϊκισμός» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ

Για «απύθμενη υποκρισία», «λαϊκισμό» και «υποκρισία» κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την στάση του στο Ευρωκοινοβούλιο για τον κλιματικό νόμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., «ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε για άλλη μια φορά την απύθμενη υποκρισία του. Καταψήφισε σήμερα τη συμφωνία Συμβουλίου, Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν για τον κλιματικό νόμο, που προβλέπει μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου, τουλάχιστον 55% ως το 2030, με έτος αναφοράς το 1990».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το κόμμα του λιγνίτη και της αφισορρύπανσης… Είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον εξαντλείται στα συνθήματα. Λαϊκισμός και υποκρισία» καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article