Ανδρέας Σιάμισιης: «Επείγει η εφαρμογή των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης από όλες τις επιχειρήσεις»

Must read

Προσκλητήριο προς το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου να εφαρμόσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, σε δηλώσεις του με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου του συμβουλίου του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Αν δεν αλλάξουμε, εταιρείες ακόμα και του μεγέθους των ΕΛ.ΠΕ. δεν θα υπάρχουν τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν αμφισβητείται μόνο ο τρόπος λειτουργίας αλλά ακόμη και το αντικείμενο της δραστηριότητάς μας. Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν κριτήρια σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη στις χρηματοδοτήσεις και θα αυξήσουν τον έλεγχο για τέτοια θέματα» τόνισε.

Ο κύριος Σιάμισιης προσδιόρισε ως μία από τις τρεις βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης του συμβουλίου την παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις μέλη και μη του ΣΕΒ, να συμμορφωθούν με την υφιστάμενη αλλά και τη νέα νομοθεσία που ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη δυνατότητα όλων των επιχειρήσεων να παρακολουθήσουν, να αντιληφθούν και να αντιδράσουν στις αλλαγές αυτές. Ο δεύτερος στόχος είναι η παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν λύσεις για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, και ο τρίτος η συμμετοχή στη διαβούλευση και την παραγωγή της νομοθεσίας προκειμένου να ακούγονται οι θέσεις της βιομηχανίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναμενόμενη πρωτοβουλία της Κομισιόν για επιβολή φόρου στις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν εφαρμόζουν το σύστημα της εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα (με αποτέλεσμα να αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις) ο κ. Σιάμισιης επέστησε την προσοχή στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου: «Είναι πάρα πολύ καλό, υπό προϋποθέσεις. Θέλει πολλή προσοχή προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τόσο για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος. Εξαρτάται από το ποιος θα πληρώσει το κόστος, πώς θα επηρεάσει τον ανταγωνισμό και πώς θα εφαρμοστεί».

Σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι μια ισορροπημένη προσέγγιση ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης.

«Η πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μόνο τεχνικό θέμα αλλά κυρίως αλλαγή κουλτούρας και διοίκησης αλλαγών. Πρέπει να πείσουμε τις εταιρείες και τα στελέχη ότι αυτό είναι το νέο μοντέλο ζωής. Θα επικοινωνήσουμε με τα επιμελητήρια όλης της χώρας, τις επιχειρήσεις και στο πιο μικρό επίπεδο για να ακούσουμε τα θέματα που τους απασχολούν και να τα εντάξουμε στην ατζέντα μας» κατέληξε ο κ. Σιάμισιης.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article