Στέλλα Κυριακίδου: Ζωτικής σημασίας η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των μελισσών»

Must read

Μια καθαρή πλειοψηφία των κρατών-μελών υποστήριξε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο μείωσης μεγέθους αποικίας μελισσών κατά 10%, έπειτα από μια πολιτική συζήτηση που διεξήχθη κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν. Το όριο του 10% που υποστηρίζεται από τους υπουργούς θα ληφθεί υπ’ όψιν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την οριστικοποίηση του κατευθυντήριου εγγράφου.

«Χαιρετίζω την εποικοδομητική συζήτηση στο Συμβούλιο σήμερα και τη σαφή υποστήριξη ενός φιλόδοξου στόχου στη ζωτικής σημασίας προστασία των επικονιαστών μας. Μπορούμε τώρα να θέσουμε το αδιέξοδο στις συζητήσεις πίσω μας και τελικά να επικεντρωθούμε στην επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Ο χρόνος είναι ουσιαστικός για το περιβάλλον και την ευημερία του πλανήτη μας» τόνισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου.

Παράλληλα, η κυρία Κυριακίδου επεσήμανε: «Οι υπουργοί υποστήριξαν ένα μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο μείωσης μεγέθους αποικίας μελισσών κατά 10% ως ειδικό στόχο προστασίας σε ολόκληρη την Ε.Ε… Αυτό αυξάνει την προστασία καθώς είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που γίνεται αποδεκτό σύμφωνα με την τρέχουσα οδηγία. Ταυτόχρονα, είναι ρεαλιστικό, επιτρέποντας τη διεξαγωγή επιτόπιων μελετών για τη μέτρηση της επίτευξης του στόχου προστασίας. Αυτά είναι πολύ καλά νέα και σημαντικό επίτευγμα».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των μελισσών και άλλων επικονιαστών είναι ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον» υπογράμμισε η κυρία Κυριακίδου και σημείωσε: «Η απόφαση που έλαβαν σήμερα οι υπουργοί θα επιτρέψει στην EFSA να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του εγγράφου καθοδήγησης για τη μέλισσα. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση κινδύνου για τις μέλισσες από την έκθεση σε φυτοφάρμακα θα ενημερωθεί τελικά μετά από σχεδόν 20 χρόνια».

«Η απόφαση που ελήφθη σήμερα είναι συνεπώς ένα σαφές σημάδι της δέσμευσής μας για την επίτευξη των στόχων των στρατηγικών Farm to Fork και Βιοποικιλότητας. Καλώ τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμμετάσχει εποικοδομητικά και να διασφαλίσει ότι μπορούμε επιτέλους να δώσουμε στις μέλισσες την προστασία που τους αξίζει» κατέληξε η Ευρωπαία επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων μπορεί πλέον να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του εγγράφου καθοδήγησης για τις μέλισσες. Στη συνέχεια, ένα σχέδιο κανονισμού που επιτρέπει την εφαρμογή του εγγράφου καθοδήγησης της μέλισσας θα υποβληθεί στην επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών. Για να προχωρήσει, απαιτείται ειδική πλειοψηφία. Το σχέδιο κανονισμού θα τεθεί σε έλεγχο από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν από την υιοθέτησή του από την Επιτροπή.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article