Θ. Σκυλακάκης: «Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης»

Με μια σημαντική ανακοίνωση άρχισε την ομιλία του στο συνέδριο GREEN DEAL GREECE 2021 του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Σήμερα είναι μια καλή μέρα. Εντάξαμε ένα έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που είναι βαθύτατα πράσινο και αφορά τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε όλους σχεδόν τους δήμους της χώρας. Θα μας επιτρέψει μέσα σε μια πενταετία να ολοκληρώσουμε την πολεοδομική χαρτογράφηση όλης της χώρας. Είναι από τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που μπαίνει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε αναφορά σε βασικά πράσινα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, εκ των οποίων κρίσιμο ρόλο έχουν αυτά που αφορούν την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε δράσεις που προβλέπονται στον τομέα των αστικών αναπλάσεων (Τατόι, ανακαίνιση Ολυμπιακού Σταδίου), της ηλεκτροκίνησης (με την εγκατάσταση δικτύου φορτιστών σε όλη τη χώρα, την προώθηση των ηλεκτρικών ταξί και λεωφορείων), της ύδρευσης και αποχέτευσης, της προστασίας των δασών, της αντιπλημυρικής προστασίας αλλά και της ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας.

Τα παραπάνω, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα χρηματοδοτηθούν από το κομμάτι των επιδοτήσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης που αφορά την πράσινη πτυχή του. Δεν περιλαμβάνουν τα δάνεια που θα δοθούν στο πλαίσιο του Σχεδίου, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ. Αυτά, με τη σειρά τους, προβλέπεται ότι θα κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις πάνω από 10 δισ. ευρώ για την πράσινη ανάπτυξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη η προσπάθεια για τον πράσινο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας: «Είμαστε το δεύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο που υποβλήθηκε στην Κομισιόν και το τρίτο που εγκρίθηκε».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του κάλεσε τα υπουργεία να φέρουν σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο της υλοποίησης των προγραμμάτων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.