Κ. Σκρέκας: «Έως 70% φθηνότερα τα φωτοβολταϊκά από τον λιγνίτη»

Η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά είναι σήμερα 60%-70% πιο φθηνή από τον λιγνίτη, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο συνέδριο GREEN DEAL GREECE, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα που παράγει η ΔΕΗ επιβαρύνεται με 80-90 ευρώ μόνο για το κόστος των ρύπων, ενώ άλλα 40 ευρώ είναι το κόστος παραγωγής. Την ίδια στιγμή:

  • Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 60-70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ ζημιώνεται από την λιγνιτική παραγωγή.
  • Στους τελευταίους διαγωνισμούς της ΡΑΕ η τιμή της ενέργειας από φωτοβολταϊκά έπεσε στα 37-40 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι για να επιτευχθούν οι νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δίκτυα και αποθήκευση. «Για συστήματα αποθήκευσης, μπαταρίες, συστήματα αντλησιοταμίευσης τα οποία σήμερα προωθούνται στην Ελλάδα, θα αξιοποιήσουμε τουλάχιστον 450.000.000 ευρώ για να πετύχουμε τον στόχο του να εγκαταστήσουμε συστήματα αποθήκευσης της τάξης του 1,2 έως 1,6 GW έως το 2030», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θα αξιοποιήσουμε 10 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και για τις διασυνδέσεις των νησιών. Ήδη, η μικρή διασύνδεση της Κρήτης έχει λάβει χώρα και έχει ηλεκτριστεί. Η μεγάλη διασύνδεση εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και έπεται και η επόμενη φάση διασύνδεσης του νοτίου Αιγαίου και του βορειοανατολικού Αιγαίου ώστε τα νησιά μας να γίνουν πιο πράσινα».

Ο υπουργός ανέφερε, τέλος, ότι η αναβάθμιση του ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο 55% για το 2030 σημαίνει για τη χώρα μας ότι έως τότε το 67% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν η απολιγνιτοποίηση, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών και η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.