Γ. Πατούλης: «Κλειδί για την ανάπτυξη η στροφή στην κυκλική οικονομία»

Must read

Τη στρατηγική της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής με στόχο την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας αλλά και τις δράσεις που υλοποιεί προκειμένου να δοθεί μία οριστική και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανέπτυξε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι για τη χώρα μας η στροφή στην κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος, προκειμένου να ενισχύσει την αυτάρκειά της και να διαμορφώσει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, και επεσήμανε ότι σε αυτή την προσπάθεια είναι αναγκαία τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να μας παρέχει η Ε.Ε..

Ο κ. Πατούλης ανέπτυξε τον σχεδιασμό της Περιφέρειας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι οι στόχοι της σιοίκησης είναι αντικειμενικοί, μετρήσιμοι και προσδιορίζονται με βάση τις ανάγκες των πολιτών: «Θέλουμε να μετασχηματίσουμε την Αττική από Περιφέρεια-παράδειγμα προς αποφυγή στη διαχείριση απορριμμάτων σε Περιφέρεια-παράδειγμα προς μίμηση. Και για να το κάνουμε αυτό, δεν διστάζουμε να κάνουμε τομές και να πάρουμε το ρίσκο της ανατροπής πάγιων πρακτικών και δεδομένων που μας καθήλωσαν σε χρόνια απραξία».

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η πολιτική που εφαρμόζει η Περιφέρεια στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων δίνει έμφαση στην ανακύκλωση με στόχο όχι μόνο να λυθεί ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά και να λειτουργήσει «σαν καταλύτης για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα».

Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι, προκειμένου να λυθεί πλήρως το χρόνιο πρόβλημα της Αττικής, ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο η μελέτη για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες Οδηγίες της Ε.Ε.

«Με βάση και τα σχετικά πορίσματα του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, για τη διαχείριση του 40% των υπολειμματικών σύμμεικτων προβλέπονται πέντε υποδομές κυκλικής διαχείρισης, με ταυτόχρονη παραγωγή χρήσιμων προϊόντων και ενέργειας. Δημιουργούνται πάρκα κυκλικής οικονομίας, η φιλοσοφία σχεδιασμού των οποίων είναι τα υπολειμματικά σύμμεικτα απόβλητα να μετατρέπονται σε χρήσιμα προϊόντα, σε μια κυκλική οικονομία διαχείρισης που θα φτάνει το 2030 σε ποσοστό 96%, με μόνο ένα μικρό ποσοστό 4% υπολειμμάτων να διαφεύγει του κύκλου διαχείρισης προς ταφή. Στις εν λόγω υποδομές δεν περιλαμβάνονται μονάδες θερμικής επεξεργασίας, οι οποίες σύμφωνα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ» επισήμανε ο κ. Πατούλης.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article