Δάνειο 250 εκατ. δολαρίων από τον ΟΗΕ στην Κόστα Ρίκα για ηλεκτρικό σιδηρόδρομο

Must read

Δάνειο ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων θα λάβει η Κόστα Ρίκα από το Πράσινο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, ώστε να χρηματοδοτηθεί ηλεκτρικό σιδηροδρομικό δίκτυο που θα περιλαμβάνει πέντε γραμμές, έργο-φάρος για την κυβέρνηση.

«Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα υποστηρίζει το ηλεκτρικό τρένο… Θα έχει τεράστια πλεονεκτήματα για το περιβάλλον και για τους χρήστες του, ευνοώντας ταυτόχρονα την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα» τόνισε ο πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής Κάρλος Αλβαράδο.

Η Κόστα Ρίκα συγκαταλέγεται στις χώρες της περιοχής που διακρίνονται περισσότερο σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, με πρωτοβουλίες όπως το σχέδιο για την εξάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων έως το 2050 που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Αλβαράδο, ή η έρευνα ώστε να χρησιμοποιούνται μόνο καθαρές ή/και ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ενέργειας.

Το 2020, το ποσοστό αυτό έφτασε το 99,78%. Για έκτη συνεχόμενη χρονιά οι καθαρές ή ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασαν το 98% στο ενεργειακό μείγμα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας (CENCE).

Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, που δημιούργησε ο ΟΗΕ το 2010, θα χορηγήσει επίσης δάνειο 21,7 εκατ. δολαρίων για άλλα, συνοδευτικά έργα, όπως ποδηλατόδρομοι που θα οδηγούν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος ήταν ανάμεσα στις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Κάρλος Αλβαράδο, που εξελέγη πρόεδρος στην Κόστα Ρίκα το 2018. Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να φθάσει το 1,5 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 550 εκατ. θα καλύψει η Κεντροαμερικανική Τράπεζα Οικονομικής Ολοκλήρωσης με τη χορήγηση 40ετούς δανείου.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article