ΕΝΑΛΕΙΑ: Περισσότεροι από 14 τόνοι απορριμμάτων ανασύρθηκαν από οκτώ λιμάνια της χώρας

Must read

Τουλάχιστον 14.155 κιλά απορριμμάτων ανασύρθηκαν από τους βυθούς 8 λιμένων και χερσαίων λιμενικών ζωνών κατά την 4ήμερη περιβαλλοντική δράση καθαρισμού που συνδιοργανώθηκε από τη Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τον γραμματέα Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΕΝΑΛΕΙΑ» στο πλαίσιο της δράσης Mediterranean Cleanup.

Ποδήλατα, πολλά λάστιχα αυτοκινήτων, βυθισμένες βάρκες, πινακίδες, κάβοι, δίχτυα, καρέκλες, μπουκάλια (ένα με ημερομηνία λήξης 1992), καφάσια, δοχεία, ένα παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου, ένα παιδικό καροτσάκι, ένα θυμιατό, ήταν μερικά από τα ευρήματα της «ψαριάς» των εθελοντών δυτών στους βυθούς των λιμένων.

Η δράση εντάσσεται στην διεθνή καμπάνια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), «Clean Seas Campaign» και αφορμή ήταν οι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8/6).

H δράση, συνδιοργανώθηκε από την Λάουρα Γκύλζεν, σύμβουλο του γενικού γραμματέα Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και παρουσιάζει την ιδέα της «διπλής ανακύκλωσης» που θα υλοποιηθεί στο ακόλουθο πλαίσιο:

Μέρος από τα υλικά που συλλέχθηκαν θα ενταχθούν στην κυκλική οικονομία, σε συνεργασία με πιστοποιημένους συνεργάτες ανακύκλωσης, ενώ μέρος αυτών θα μετατραπεί σε νέα προϊόντα, όπως για παράδειγμα παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι θα δοθούν στην συνέχεια πίσω στους λιμένες, από τους οποίους έγινε η συλλογή των απορριμμάτων. Επίσης, εθελοντές καλλιτέχνες θα αξιοποιήσουν μέρος αυτού του υλικού για τη δημιουργία έργων τέχνης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε 8 λιμένες και χερσαίες λιμενικές ζώνες της χώρας και συγκεκριμένα στα λιμάνια Ραφήνας, Λαυρίου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Σάμου και Κύμης, με την συνδρομή των κατά τόπους φορέων διοίκησης των λιμένων, των Λιμεναρχείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

Αναλυτικά από τις θαλάσσιες λιμενικές ζώνες της Ραφήνας «αλιεύτηκαν» 2.050 κιλά απορρίμματα, από την Κέρκυρα 1.150 κιλά, από το Λαύριο 5.270 κιλά, από τα Χανιά 1.770 κιλά, από την Σάμο 1.670 κιλά, από την Κύμη 975,80 κιλά, από τον ‘Αγιο Νικόλαο 370 κιλά και από 2 ζώνες της Κεφαλονιάς 900 κιλά (Σύνολο: 14.155,80 κιλά).

Στις δράσεις αυτές συνέβαλαν πλήθος εθελοντών ιδιωτών και επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αξίζουν να αναφερθούν: στους τομείς της συλλογής και μεταφοράς η Antipollution, της καταγραφής, επεξεργασίας των απορριμμάτων και επανένταξής τους στην κυκλική οικονομία η Keep Sea Blue και η Skyplast. Ιδιαίτερη αναφορά στο Costas M. Lemos Foundation, για την οικονομική υποστήριξή του.

Στη Ραφήνα, που πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση συλλογής, συμμετείχαν ο Σύλλογος Τριγλιανών και οι δύτες, Δημήτρης Χαψιάς, Γιαννέλος Κυρήθρας, Παναγιώτης Κουμουνδούρος και Γιώργος Φραγκούλης. Επίσης, η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού, Δέσποινα Γκικάκη και ο πρόεδρος Σπυρίδων Χρυσοφώτης.

Στο Λαύριο βοήθησαν οι τα μέλη του Συνδέσμου Εργατών Λιμένος Λαυρίου, οι δύτες Σπυρίδων Σκούρτης, Βασίλειος Σκούρτης, Δημήτριος Πανταζής, Προκόπης Κοφινάς, Σωτήριος Μαριόλης και Βασίλειος Κοτρέτσος της Skourtis Commercial Diving Services, ενώ στους γερανούς συνέβαλαν οι Δημήτριος Παπανικολάου και Ιωάννης Σταβιανουδάκης. Παρόντες ήταν και η πρόεδρος του Οργανισμού, Ιωάννα Κουλουβράκη, το μέλος ΔΣ, Δημήτριος Λεμονάκης και ο διευθύνων σύμβουλος, Γεώργιος Βακόνδιος.

Στην Κεφαλονιά συμμετείχαν οι: Vibrant Kefalonia, iaSEAs org, Traveller Submerged (Robin Bull), Kefalonia Fisheries, Χαράλαμπος Κοσμάτος, Διονύσιος Μανωλάτος, Νικηφόρος Τζωρτζάτος, Γεράσιμος Σωτηρόπουλος, Μιχαήλ Κόμης. Από την μεριά του δήμου συμμετείχαν ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος και ο αντιδήμαρχος Σπυρίδων Σαμούρης.

Στη Σάμο συμμετείχαν οι Samistas, Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, Νικόλαος Γκρέτσας, Νικόλαος Τσουμάκης, Εμμανουήλ Τσουμάκης, Σπυρίδων Τσουμάκης, Δημήτριος Σιγανός, Γεώργιος Μαρκάτος, Ευάγγελος Βουγιούκας, Μιχαήλ Γιαννάκης, Γεώργιος Νταλαμάνης, Ιωάννης Ηλιάδης, Ιωάννης Χατζηνικολάου, Σούζη Μανωλιάδου, Θέμος Πασχαλάκης, Γιώργος Γεραλέξης και η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Μαρία Κονδύλη-Πανουράκη.

Στην Κέρκυρα συμμετείχαν, εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Σπυρίδωνα Ζερβόπουλο, τα καταδυτικά κέντρα: Apollo Diving Center Nissaki με τον Χρύσανθο Μακρή, Professional Diving Center με τον Χρήστο Μουρίκη και Spiros Kantas Diving Service με τον Σπυρίδωνα Καντά.

Στον ‘Αγιο Νικόλαο συμμετείχαν οι: Ελένη Λαζαράκη, Μιχαήλ Ανωγειανάκης, Θεοδώρα Κουμπανάκη, Στέφανος Καρδάμης, Νικόλαος Τζιράκης, Γεώργιος Σαββίδης, Αλέξανδρος Χειρδάρης Εμμανουήλ Κοκκίνης, Πέτρος Σταυρακάκης Μανόλης Κουλουγουσίδης, Emmanuel Chateau και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ιωάννης Μελισσουργάκης.

Στα Χανιά συνέβαλαν στην προσπάθεια οι: Γκύλζεν Σαϊρα Λαρίσσα και ο Φώτης Πλακιάς, καθώς και η Εθελοντική Ναυαγοσωστική Μονάδα Ναυτικού Ομίλου Χανίων και η Chania Diving με τους δύτες: Εμμανουήλ Μπλαζάκη, Κωνσταντίνο Τζέλλο, Αθανάσιος Κουρνή, Γεώργιο Κατρατζόγλου, Ιάκωβο Μπατσάκη, Possley Evan και Αθανάσιο Μάμαλη. Επίσης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Βιριράκης και το στέλεχος του Ταμείου Στυλιανή Μανιουδάκη.

Στην Κύμη συμμετείχαν οι Thalassa Diving Academy και οι δύτες: Γεώργιος Μοναστηρόγλου, Ιωάννης Κυρήθρας, Στράτος Συνοδής και Νικόλαος Χριστίδης. Επίσης, το «παρών» έδωσαν ο αντιδήμαρχος ΔΕ Κύμης, Αλέξανδρος Θεοδώρου ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας, Σπυρίδων Γεροντίτης και το στέλεχος του Οργανισμού Αρετή Γεωργιοπούλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος συνεχίζει δυστυχώς να αυξάνεται ραγδαία και σύμφωνα με τις προβλέψεις, έως το 2050, το πλαστικό στις θάλασσες θα είναι περισσότερο από τα ψάρια. Εκτός από την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημία, το πλαστικό στη θάλασσα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ανθρώπινη κοινωνία και την οικονομία. Για αυτό, μέσα από τις παγκόσμιες αυτές ημέρες, Περιβάλλοντος και Ωκεανών, υπάρχει ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο η παγκόσμια κοινωνία, μεταξύ αυτών και η λιμενική βιομηχανία.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article