Κ. Σκρέκας: Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Β. Μακεδονίας ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας

Must read

Ο αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει τα συστήματα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας ως κόμβου για τον εφοδιασμό της περιοχής με φυσικό αέριο, αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού της γειτονικής χώρας διαφοροποιώντας τις πηγές προμήθειας και βοηθά την απανθρακοποίηση της οικονομίας της.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας με τον υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Kreshnik Bekteshi για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 123 χιλιόμετρα και θα συνδέει το ελληνικό σύστημα στη Νέα Μεσημβρία με το σύστημα της Β. Μακεδονίας στο Νεγκότινο. Θα έχει μεταφορική ικανότητα 1,5 δισ. κυβικών μέτρων τον χρόνο με δυνατότητα διπλασιασμού, ενώ το ύψος της επένδυσης αναμένεται να φθάσει σε 110 εκατ. ευρώ. Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022.

Ο κ. Bekteshi έκανε λόγο για ιστορική στιγμή έπειτα από πολυετείς προσπάθειες της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, ενώ τόνισε ότι η συμφωνία είναι σημαντική για τη διαφοροποίηση των πηγών, την ασφάλεια και τη σταθερότητα εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής.

Η διακυβερνητική συμφωνία υπεγράφη στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στους στόχους της ενεργειακής και της κλιματικής πολιτικής και στις επενδύσεις ύψος 44 δισ. ευρώ που αναμένονται στον τομέα ως το 2030, ενώ τόνισε ότι με τα κίνητρα που δόθηκαν πλέον ένα στα δέκα νέα οχήματα που πωλούνται είναι ηλεκτρικό ή plug-in υβριδικό.

Ο διευθύνων σύμβουλος του αγωγού IGI Poseidon Pierre Vergerio σημείωσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο επαρκούν για την κάλυψη της τοπικής ζήτησης αλλά και για τη διοχέτευση ποσότητας 25 δισ. κυβικών μέτρων προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού EastMed ή σε υγροποιημένη μορφή, ενώ, καθώς το έργο του EastMed είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά ανταγωνιστικό, τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε την τελική επενδυτική απόφαση».

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article