Συρράξεις, πανδημία και κλιματική αλλαγή προκαλούν συνθήκες «σχεδόν λιμού» για εκατομμύρια ανθρώπους

Must read

Η πείνα στον κόσμο επιδεινώθηκε σε τρομακτικό βαθμό το 2020 εξαιτίας συνδυασμού παραγόντων, με αποτέλεσμα εξαπλάσιοι άνθρωποι σε σύγκριση με το 2019 να βρίσκονται πλέον «σε συνθήκες σχεδόν λιμού», όπως αποκαλύπτει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam. Σε αυτή την κατάσταση βρέθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Συνολικά 155 εκατ. άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με διατροφική ανασφάλεια, με άλλα λόγια δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν επαρκή ποσότητα τροφής, σύμφωνα με την έκθεση. Ο αριθμός αυτός είναι «ίσος με τον πληθυσμό της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου μαζί» κι είναι αυξημένος κατά 20 εκατ. σε σύγκριση με το 2019.

Αιτία, το «εκρηκτικό κοκτέιλ» που δημιούργησαν «οι ένοπλες συρράξεις, η πανδημία του νέου κορωνοϊού και η κλιματική αλλαγή». Εάν δεν αναληφθεί άμεσα δράση, έως το τέλος της χρονιάς θα πεθαίνουν από πείνα 11 άνθρωποι κάθε λεπτό. Πρόκειται για αριθμό «υψηλότερο από αυτόν της τρέχουσας θνητότητας» της Covid-19, που είναι «επτά άνθρωποι (νεκροί) το λεπτό» τονίζει η ΜΚΟ.

Οι ένοπλες συρράξεις παραμένουν μολαταύτα «η κύρια αιτία του λιμού αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία», ώθησαν «πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε συνθήκες που προσιδιάζουν σε λιμό, δηλαδή εξαπλάσιους από ό,τι το 2019», σύμφωνα με την Όξφαμ.

Μεταξύ των εστιών ακραίου λιμού που κατονομάζει η οργάνωση είναι το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η περιοχή του Σαχέλ στη δυτική Αφρική, το Νότιο Σουδάν και η Βενεζουέλα που είδαν την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο το 2020.

«Βλέπουμε σήμερα τη μία κρίση πάνω στην άλλη: ατελείωτες ένοπλες συρράξεις, τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και την κλιματική κρίση, που έχει αρχίσει να επιταχύνεται με τρελό ρυθμό, συνδυασμός ο οποίος ώθησε πάνω από 520.000 ανθρώπους σε καταστροφική κατάσταση λιμού» επισήμανε η Ελέν Μποτρό, αρμόδια για ζητήματα διατροφικής ασφάλειας και γεωργίας στο παράρτημα της Όξφαμ στη Γαλλία.

Από τα 155 εκατ. ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κατάσταση διατροφικής κρίσης, οι δύο στους τρεις ζουν σε χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι ή εκτυλίσσονται συγκρούσεις.

Σε αυτό προστίθεται ο τεράστιος αντίκτυπος των οικονομικών σοκ που επιτάθηκαν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, με αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον να είναι αντιμέτωποι με την πείνα.

Εν μέσω μαζικής ανεργίας, τα προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων και στις αλυσίδες εφοδιασμού «προκάλεσαν αύξηση κατά 40% των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, τη μεγαλύτερη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια» υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η Όξφαμ καλεί τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα και να υποστηρίξουν τη δημιουργία παγκόσμιου ταμείου αφιερωμένου στην κοινωνική πρόνοια, ώστε να εξασφαλιστεί ανθρωπιστική πρόσβαση σε εμπόλεμες ζώνες και να μη χρησιμοποιείται πλέον η πείνα σαν όπλο.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη Δευτέρα τη δική της έκθεση για την κατάσταση ως προς τη διατροφική ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article