Βρετανία: Απαιτούνται σκληρές πολιτικές και περισσότερη ευαισθητοποίηση για την εκπομπή μηδενικών ρύπων

Must read

Η Βρετανία πρέπει να εισαγάγει σκληρότερες πολιτικές για να κάνει πιο αποδοτική τη θέρμανση των κατοικιών και οι καταναλωτές χρειάζεται να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος της χώρας για μηδενικές εκπομπές ρύπων από τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιοποίησε ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ESO).

Ο αναφερόμενος διαχειριστής, που διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρη τη χώρα, παρουσίασε τα μοντέλα διαφορετικών σεναρίων στην ίδια αναφορά, με τρία από αυτά να δείχνουν ότι η Βρετανία θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο της το 2050 ή γρηγορότερα. Ένα τέταρτο σενάριο στην ίδια αναφορά παρουσίασε την αποτυχία επίτευξης του στόχου.

Μια διακομματική ομάδα μελών του κοινοβουλίου ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει περισσότερα, προκειμένου να ενισχύσει τη συμμετοχή της κοινής γνώμης στην προσπάθεια, ενώ θα πρέπει να δημοσιοποιήσει σχέδια για το πώς θα πετύχει τον στόχο της μηδενικής εκπομπής βλαβερών αερίων.

Στα διαφορετικά σενάρια του ESO, η Βρετανία θα μπορούσε έως το 2050 να έχει άνω των 37,4 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα στον δρόμο, ενώ η ζήτηση συμβατικής ενέργειας για τις μεταφορές στο οδικό δίκτυο θα μπορούσε να έχει μειωθεί κατά 60%.

Η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικές εκπομπές ρύπων από την παραγωγή ενέργειας έως το 2034, αν μπορούσε να συμπεριληφθεί και η παγίδευση του άνθρακα.

Το πράσινο υδρογόνο ή η παραγωγή αερίου από τον διαχωρισμό του ύδατος μέσω ηλεκτρόλυσης με τη χρήση του ανέμου, της ηλιακής ενέργειας ή άλλης μορφής ανανεώσιμης ενέργειας μπορούν να έχει έναν ρόλο στην επίτευξη του στόχου της μηδενικής εκπομπής βλαβερών αερίων, σύμφωνα με τα σενάρια της ίδιας αναφοράς.

Ωστόσο, η ίδια αναφορά επισημαίνει πως πρέπει να αλλάξει η κοινωνία. Στο πιο φιλόδοξο σενάριο, τα νοικοκυριά το 2050 θα πρέπει να ρυθμίσουν τους οικιακούς θερμοστάτες τους, κατά μέσο όρο έναν βαθμό Κελσίου χαμηλότερα, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% θα πρέπει να φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους οχήματα χρησιμοποιώντας ενέργεια εκτός ωρών αιχμής. Το ίδιο σενάριο προβλέπει επίσης μετά το 2035 να μην καταναλώνεται φυσικό αέριο χωρίς να παγιδεύεται και να αποθηκεύεται ο άνθρακας.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση για το πώς η χρήση ενέργειας που κάνουν και οι επιλογές του τρόπου ζωής τους θα επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του ενεργειακού μας συστήματος» δήλωσε ο Μάθιου Ράιτ, υπεύθυνος στρατηγικής και κανονισμού στον ESO και πρόσθεσε: «Η κυβερνητική πολιτική θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίγνωση της κατάσταση και την αλλαγή».

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article