Στη δημοσιότητα το ιστορικό σχέδιο της Κομισιόν για την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα

Must read

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αυξήσει το ποσοστό της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιεί και να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας έως το 2030 στο πλαίσιο δέσμης προτάσεων που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκπλήρωση φιλόδοξων στόχων μείωσης των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Κομισιόν προτείνει αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που καθορίζουν με ποια ταχύτητα η Ενωση θα πρέπει να αυξάνει τη χρήση των πηγών, όπως ο άνεμος, η ηλιακή ενέργεια και η βιομάζα.

Στόχος είναι η θέσπιση νομικά δεσμευτικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών της Ε.Ε. κατά 55% έως το 2030, με βάση τα επίπεδα του 1990, και την εξάλειψή τους έως το 2050.

Για την εκπλήρωση του μακροπρόθεσμου στόχου του 2050, η Κομισιόν θέτει έναν περισσότερο φιλόδοξο ενδιάμεσο στόχο για την Ε.Ε., ώστε να αυξήσει το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στο 40% της τελικής κατανάλωσης το 2030, από 20% το 2019.

Αυτό αντικαθιστά προηγούμενο στόχο για 32% μερίδιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2030, προς την εκπλήρωση του οποίου ήδη οδεύει η Ενωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν τη μείωση στο μηδέν των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από νέα οχήματα στην Ε.Ε. από το 2035, το οποίο ουσιαστικά θα οδηγήσει στη διακοπή των πωλήσεων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων από αυτή τη χρονολογία προς όφελος των 100% ηλεκτρικών κινητήρων.

Το μέτρο αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ε.Ε. αλλά «θα ωφελήσει επίσης τους πολίτες με τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα» ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση.

Ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία ανησυχεί για την έλλειψη σημείων φόρτισης και για έναν βιομηχανικό μετασχηματισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία στις θέσεις εργασίας.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article