Επέστρεψαν οι δύο τελευταίοι Έλληνες ναυτικοί του «Angelic Power» που ήταν εγκλωβισμένοι στην Κίνα

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης για την επιστροφή των τελευταίων δύο ναυτικών, οι οποίοι επί μήνες παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο πλοίο «Angelic Power» στην Κίνα.

«Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την επιστροφή στην πατρίδα του πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου, των δύο τελευταίων ναυτικών μας που παρέμεναν στο πλοίο “Angelic Power” στην Κίνα. Ευχαριστώ θερμά τα στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, που όλον αυτόν τον καιρό δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να εργάζονται για τον απεγκλωβισμό τόσο των Ελλήνων όσο και των Φιλιππινέζων ναυτικών» ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο με 22 μέλη πληρώματος, εννέα εκ των οποίων Έλληνες, έφτασε στην Κίνα τον Ιούλιο του 2020. Έκτοτε βρισκόταν εγκλωβισμένο στη ράδα Guishan της Κίνας λόγω οικονομικών διαφορών της πλοιοκτήτριας εταιρείας με τον ναυλωτή. Το πλοίο μετέφερε κάρβουνο προερχόμενο από την Ινδονησία. Ωστόσο, η οικονομική διαμάχη κράτησε εγκλωβισμένους τους ναυτικούς. Επί μήνες τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας κατέβαλλαν προσπάθειες ώστε να απομακρυνθούν οι ναυτικοί από το πλοίο, στόχος που επετεύχθη σταδιακά (τον Απρίλιο επέστρεψαν οι έξι Έλληνες ναυτικοί και ο τεχνικός επιθεωρητής του πλοίου) και οι δύο τελευταίοι, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος έφτασαν και αυτοί σήμερα στη χώρα μας.