ΣΥΡΙΖΑ: Να διασφαλιστούν οι εργασιακές σχέσεις στα ΕΛ.ΠΕ.

Ο εργασιακές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε χθες αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με εκπροσώπους των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια και με τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. στα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επίσκεψη «έγινε σε συνέχεια ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου που είχαν καταθέσει οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή σχετικά με την πρώτη απόλυση εργαζόμενου αορίστου χρόνου, που έγινε μέσα στον Αύγουστο, και τη μεγάλη ανησυχία των εργαζομένων, όπως έχει εκφραστεί, μέχρι σήμερα, μέσα από τις ανακοινώσεις των φορέων τους (σωματεία και ομοσπονδία) για δυσμενείς εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις συνολικά στον Όμιλο των ΕΛ.ΠΕ.».

Κατά τη συνάντησή τους με τη διοίκηση του ομίλου, τον πρόεδρο Ιωάννη Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Σιάμισιη οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκαν στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι, σημείωσαν πως οι καλές εργασιακές σχέσεις είναι εχέγγυο και όχι εμπόδιο για την αναπτυξιακή πορεία των ΕΛ.ΠΕ. και επανέλαβαν την στρατηγική σημασία του ομίλου για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.

Και στις δύο συναντήσεις, με τα σωματεία των εργαζομένων και με τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος και έθεσαν το αίτημα προς τη διοίκηση να ανακαλέσει την απόλυση εργαζομένου με σύμβαση αορίστου χρόνου, να εγγυηθεί ότι δεν θα αποτελέσει κερκόπορτα για μελλοντικές απολύσεις και να διασφαλίσει ότι η διαδικασία αξιολόγησης των εργαζόμενων δεν υποτάσσεται σε σκοπιμότητες και διακρίσεις, αλλά ακολουθεί μόνο αντικειμενικά κριτήρια.

Στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται: «Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. οφείλει και μπορεί να συνεισφέρει θετικά στο ΑΕΠ και στην ενίσχυση της απασχόλησης και παράλληλα να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας». Για τον λόγο αυτό, ζήτησαν επίσης από τη διοίκηση να δεσμευτεί ότι η στρατηγική της δεν περιλαμβάνει απολύσεις, αλλά αντίθετα ενίσχυση της απασχόλησης, αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, καθώς και διεύρυνση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και στους εργολαβικούς εργαζόμενους, και μονιμοποίηση αυτών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασαν επίσης την κάθετη διαφωνία τους με την απόφαση της κυβέρνησης να απεμπολήσει δικαιώματα συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛ.ΠΕ., τόνισαν ότι το Δημόσιο πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο σε οποιοδήποτε πλάνο μετεξέλιξης του ομίλου στο μέλλον, καθώς η λειτουργία των ΕΛ.ΠΕ. είναι εθνικής σημασίας και υποστήριξαν την ανάγκη διασφάλισης της συμμετοχής των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ομίλου.

Η αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείτο από τους Σωκράτη Φάμελλο, τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Κώστα Γενιδούνια, αναπληρωτή συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής ΔΕΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.