Σημαντικός ο ρόλος της ΡΑΕ στην ενεργειακή μετάβαση, επεσήμανε ο Κώστας Σκρέκας

Το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο επόμενο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στην εκδήλωση της ΡΑΕ στην 85η ΔΕΘ. Τίτλος της εκδήλωσης «Η μετάβαση με μια πράσινη οικονομία: τα οφέλη, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι από την σκοπιά της Ρυθμιστικής Αρχής».

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι για την επιτυχή υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης με στόχο την ενεργειακή μετάβαση της χώρας θα απαιτηθούν σοβαρές επενδύσεις σε υποδομές, σε παραγωγικά μέσα ηλεκτρικής ενέργειας, σε όσες αφορούν την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και σε νέες τεχνολογίες. «Στόχος να πετύχουμε ενεργειακή εξοικονόμηση και να μειώσουμε την κατανάλωση, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής» διευκρίνισε.

«Η δουλειά, το βάρος και η ευθύνη που έχει να σηκώσει η ΡΑΕ είναι πάρα πολύ μεγάλη, για να μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά με ένα τίμημα που μπορεί να είναι προσιτό από τους καταναλωτές, είτε αυτοί οι καταναλωτές είναι νοικοκυριά, είτε είναι επαγγελματίες. Όλος αυτός ο αγώνας για την ενεργειακή μετάβαση έχει κάποιο τίμημα. Κι αυτό το τίμημα πρέπει να φροντίσουμε εμείς ως πολιτεία με σύμμαχο τη ΡΑΕ και όλους τους εμπλεκόμενους, να είναι ένα δίκαιο τίμημα το οποίο να μπορεί να αντέξει ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας ή ενεργειακών προϊόντων» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού για την ίδρυση και λειτουργία ενός ταμείου στήριξης για την ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι με ολιστικό τρόπο θα συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου της ενεργειακής μετάβασης και πρόσθεσε ότι αυτό θα χρηματοδοτείται καταρχάς με χρήματα που προέρχονται από τις δημοπρασίες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Φέτος το 15% τουλάχιστον των εσόδων από τις δημοπρασίες θα κατευθυνθεί στο Ταμείο και στη συνέχεια αυτά τα χρήματα, έως το τέλος του χρόνου θα στηρίξουν και θα αντισταθμίσουν τις πιθανές επικείμενες αυξήσεις, ανατιμήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και εναλλακτικοί ιδιώτες πάροχοι)» σημείωσε ο υπουρός Περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι το προαναφερόμενο ταμείο θα έχει τα επόμενα χρόνια και άλλες πηγές εσόδων.

Τη θέση του ότι η ενεργειακή μετάβαση θα πετύχει με τη συνεργασία όλων των φορέων διατύπωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα του η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να συνεισφέρει θετικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

«Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι πρακτικό, να διαμορφώσουμε την ατζέντα της ΡΑΕ σε κάτι χρήσιμο και για την πόλη» επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Σκεφτήκαμε τις έξυπνες πόλεις και τα έξυπνα λιμάνια και πώς να βοηθήσουμε. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι ακούμε και διαβάζουμε πριν να έχουμε άποψη. Αν θέλουμε σαν κοινωνία να προχωρήσουμε, θα πρέπει να βλέπουμε την αλήθεια και τα προβλήματα, να μαθαίνουμε από αυτά».

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εξειδικευτούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός εν όψει των επικείμενων πιθανών αυξήσεων ηλεκτρικής ενέργειας από εξωγενείς παράγοντες.

«Νοιαζόμαστε για τους πολίτες εν όψει της πράσινης μετάβασης και για αυτό και δημιουργήσαμε το σχετικό ταμείο οικονομικής στήριξης» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Άμεσα θα εξηγηθεί στους πολίτες το πώς θα δουν την επιπλέον έκπτωση στους λογαριασμούς τους, μέσα από την οικονομική στήριξη της Πολιτείας».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε ότι το ταμείο θα αφορά σειρά δράσεων οικονομικής στήριξης αυτών που έχουν δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματός τους, εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, για επιχειρήσεις και καταναλωτές, προκειμένου να πετύχουν μείωση του ενεργειακού τους κόστους.