Γερμανία: 48 ώρες πριν από τις εκλογές η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Βερολίνο για την κλιματική αλλαγή

Must read

Δύο ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία χιλιάδες ακτιβιστές υπέρ του κλίματος, υπό την Γκρέτα Τούνμπεργκ, σκοπεύουν να ασκήσουν πίεση τους υποψήφιους διαδηλώνοντας σήμερα σε όλη τη χώρα με αίτημα τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αντιμέτωπη της κλιματικής αλλαγής.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τα πολιτικά κόμματα δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους το μέγεθος της κλιματικής καταστροφής, κατήγγειλε η Λουίζα Νοϊμπάουερ, υπεύθυνη στη Γερμανία του κινήματος «Παρασκευές για το Κλίμα».

«Μια μεγάλη αλλαγή θα μπορέσει να είναι εφικτή μόνο αν ασκήσουμε πίεση στον δρόμο (…), αν αψηφήσουμε τα πολιτικά κόμματα λέγοντας “τώρα δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες”» τόνισε, εκτιμώντας ότι οι εκλογές στη Γερμανία είναι εξαιρετικά σημαντικές διότι θα καθορίσουν τον δρόμο που θα πάρουν τα πράγματα τις επόμενες δεκαετίες.

Το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον», το οποίο ξεκίνησε το 2018 και έχει πλέον αναχθεί σε βασικό μέσο έκφρασης της «γενιάς του κλίματος», οργανώνει σήμερα την 8η απεργία του σε περισσότερες από 70 χώρες, με 470 κινητοποιήσεις να είναι προγραμματισμένες μόνο στη Γερμανία.

Προσωπικότητα του κινήματος, η Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι προγραμματισμένο να μιλήσει νωρίς το απόγευμα μπροστά από το Ράιχσταγκ.

Μεγάλη πρόκληση

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων στη Γερμανία -Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι- έχουν αναγάγει την προστασία του περιβάλλοντος σε μία από τις βασικές προτεραιότητές τους στα προεκλογικά τους προγράμματα, με στόχο κυρίως να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη Γερμανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, που διαθέτει ισχυρές βιομηχανίες, οι οποίες όμως μολύνουν τον πλανήτη.

Στα μέσα Ιουλίου η χώρα επλήγη από φονικές πλημμύρες, που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 180 ανθρώπους στη δυτική Γερμανία και οι οποίες συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ωστόσο η Τούνμπεργκ εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. «Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να λυθεί μόνο από τα πολιτικά κόμματα» σχολίασε πριν από το ταξίδι της στο Βερολίνο. «Δεν μπορούμε απλώς να ψηφίζουμε για την αλλαγή, πρέπει επίσης να είμαστε ενεργοί πολίτες στη δημοκρατία και να κατεβαίνουμε στον δρόμο για να ζητάμε να αναληφθεί δράση» τόνισε.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article