Εντείνει τον αγώνα μιας σημαντικής κατηγορίας βλαβερών αερίων η Ουάσινγκτον

Must read

Την οριστικοποίηση του κανονισμού που θα επιτρέψει να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση σε 15 χρόνια κατά 85% των εκπομπών υδροφθορανθράκων ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Οι υδροφθοράνθακες είναι αέριο που ευθύνεται για τις κλιματικές αλλαγές και χρησιμοποιείται συνήθως σε ψυγεία και κλιματιστικά.

Ο κανονισμός αυτός έχει στόχο τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης υδροφθορανθράκων (HFC) κατά 85% σε μια σειρά από κοινές συσκευές και υλοποιεί νομοθεσία που υιοθετήθηκε με την υποστήριξη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο πέρυσι. Επίσης με αυτόν οι ΗΠΑ συμμορφώνονται με την τροπολογία του Κιγκάλι στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, μια παγκόσμια συνθήκη για τη μείωση των HFC, την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επικυρώσει.

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές ομοσπονδιακές δράσεις για τη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος (που γίνεται) εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

«Ο κανονισμός αυτός είχε ήδη ανακοινωθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), αλλά πλέον οριστικοποιήθηκε» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Μάικλ Ρίγκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Με το συγκεκριμένο κανονισμό θα μειωθούν οι αμερικανικές εκπομπές κατά 4,5 δισ. τόνους ισοδύναμου του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, το οποίο αναλογεί σε περίπου τρία χρόνια εκπομπών του ενεργειακού τομέα της χώρας, όπως τόνισε ο Μάικλ Ρίγκαν.

«Πραγματικά στέλνει ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι είμαστε όλοι μέσα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή» είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη σε δημοσιογράφους η Εθνική Σύμβουλος για το Κλίμα Τζίνα Μακάρθι και είχε τονίσει ότι μπορούν να είναι χιλιάδες φορές πιο ισχυροί από το διοξείδιο του άνθρακα όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης η δράση αυτή, η οποία θα αρχίσει το 2022, θα επιτρέψει να διατηρηθούν και να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Πρακτικά αφορά κυρίως την ενθάρρυνση της ανάπτυξης εναλλακτικών λύσεων στους υδροφθοράνθρακες και τη χρήση τους, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στα ομοσπονδιακά κτίρια και τον εξοπλισμό. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να αγωνιστεί κατά της παράνομης εισαγωγής HFC.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της παραγωγής εναλλακτικών προϊόντων στους HFC, άρα η πραγματοποίηση αυτής της μετάβασης είναι καλή για την οικονομία μας» πρόσθεσε η Μακάρθι.

Αυτό το αμερικανικό μέτρο θα συμβάλει εξάλλου στην υλοποίηση των στόχων της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά 50%-52% τις εκπομπές τους αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Οι υδροφθοράνθρακες χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1990 σε αντικατάσταση των CFC (χλωροφθοράνθρακες), που ήταν βασικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή του στρώματος του όζοντος και που είχαν γι’αυτόν τον λόγο απαγορευτεί στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Η τροπολογία του Κιγκάλι στο πρωτόκολλο αυτό προβλέπει ότι μια ομάδα χωρών, οι λεγόμενες «ανεπτυγμένες», θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση υδροφθορανθράκων κατά 85% ως το 2036, με τον στόχο αυτόν να μετατίθεται για μερικά χρόνια για άλλες χώρες. Αν αυτή γίνει σεβαστή, μπορεί να μειώσει κατά 0,5 βαθμό Κελσίου την υπερθέρμανση του πλανήτη έως το 2100, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η οριστικοποίηση του κανονισμού αυτού επιτυγχάνεται ενώ απομένουν μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την καθοριστικής σημασίας σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, την COP26, στη Γλασκόβη. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προωθεί διάφορα μέτρα για το κλίμα μέσω εκτελεστικών ενεργειών, ενώ άλλες σημαντικές προτάσεις για το κλίμα εξαρτώνται από την υιοθέτηση του προϋπολογισμού και νομοσχεδίων για τις υποδομές από το Κογκρέσο.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article