Ολλανδία: Έως και 2 μ. μπορεί να ανέβει η στάθμη της θάλασσας μέχρι το 2100

Must read

Ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή είναι η Ολλανδία, η χώρα με σχεδόν το ένα τρίτο του εδάφους της κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Είναι ωστόσο και μία από τους μεγαλύτερους ρυπαντές ανά κάτοικο στην Ευρώπη.

Το ύψος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο στα ανοιχτά των ολλανδικών ακτών, έως τα δύο μέτρα έως το 2100, προειδοποίησε το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας.

«Οι προβλέψεις δείχνουν μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας σημαντικότερη σε σύγκριση με το παρελθόν» επισημαίνει το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (KNMI), λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών της COP26 στη Σκωτία.

«Εάν δεν μειώσουμε τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η στάθμη της θάλασσας στα ανοιχτά των ολλανδικών ακτών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,2 μ. προς το 2100 σε σύγκριση με τις αρχές του αιώνα» και 2 μ., εάν η τήξη του παγοκαλύμματος στο Νότιο Πόλο επιταχυνθεί, συμπλήρωσε στην έκθεσή το KNMI.

Για πρώτη φορά, το όριο των 2 μ. δεν αποκλείεται από τις προβλέψεις, υπογραμμίζει το Γραφείο Υδάτων της Ολλανδίας, μιας κρατικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του νερού. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Ολλανδία επλήγη, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, από πλημμύρες. «Η εποχή όπου μπορούσαμε να ελέγχουμε το νερό, τη γη και το έδαφος όπως επιθυμούμε έχει παρέλθει» δήλωσε ο Ρογκιέρ φαν ντε Σάντε, πρόεδρος του Γραφείου και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητες δραστικές επιλογές στον χωροταξικό σχεδιασμό στην Ολλανδία για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που πρέπει να αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα για την ολλανδική κυβέρνηση.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article