Χαμηλώνει ο πήχης για τα πιθανά αποτελέσματα της COP26;

Must read

Μόνος λίγες ημέρες απομένουν για την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26 στη Γλασκόβη και δυστυχώς ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με την αποτελεσματικότητά της στο μείζον θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο πρόεδρός της Άλοκ Σάρμα παραδέχτηκε ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ 200 χωρών θα είναι αρκετά δυσκολότερη από εκείνη που είχε επιτευχθεί το 2015 στο Παρίσι, καθώς τώρα είναι η ώρα για συγκεκριμένες δεσμεύσεις και λύσεις: «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αρκετά δύσκολο. Μοιάζει με ένα διαγώνισμα που έχεις αφήσει τις δύσκολες ερωτήσεις για το τέλος και ο χρόνος τελειώνει».

Όπως φαίνεται, η διάσκεψη που είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου δεν έχει αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς και πλέον φαντάζει ορατό το ενδεχόμενο να διαψευστούν οι ελπίδες και να επιβεβαιωθούν οι αμφιβολίες ως προς την επιτυχία της.

O Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δέχτηκε να συμμετάσχει έπειτα από παγκόσμια πίεση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε πριν από λίγες μέρες ότι δεν θα παρουσιαστεί στο συνέδριο (ωστόσο θα υπάρξει εκπροσώπηση της χώρας του), ενώ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα παρευρεθεί, γεγονός που υπονομεύει την ίδια τη διάσκεψη, καθώς η Kίνα είναι η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο.

Οι στόχοι της COP26

Στην 26η Διάσκεψη για το Κλίμα υπάρχουν τέσσερις βασικοί πυλώνες.

  • Η εξασφάλιση του στόχου για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050 και η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
  • Η υιοθέτηση πρακτικών που θα προστατεύουν τις κοινότητες και τα φυσικά οικοσυστήματα.
  • Η δέσμευση κεφαλαίων από τις πλουσιότερες χώρες.
  • Η συνεργασία της παγκόσμιας κοινότητας.

Όμως αυτοί οι πυλώνες εν μέρει έχουν ήδη αποδομηθεί. Οι συγκεκριμένες ηχηρές απουσίες αποδεικνύουν ότι η παγκόσμια συνεργασία δύσκολα θα επιτευχθεί, ενώ και ο πυλώνας της χρηματοδότησης θα είναι βασικό αγκάθι στις συζητήσεις, καθώς οι λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευτεί 100 δισ. δολάρια για βοήθεια προς τις οικονομικά ασθενέστερες, τα όποια όμως -σύμφωνα με σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών- δεν είναι αρκετά.

Τέλος οι στόχοι και τα μέτρα, τα οποία οι χώρες δεσμεύονται να υλοποιήσουν έως το 2030, χαρακτηρίζονται μη ρεαλιστικά. Ακόμη και η οικοδέσποινα χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου, που παρουσίασε τη στρατηγική της πριν από λίγες μέρες, η οποία περιλαμβάνει επενδυτικά προγράμματα ύψους 90 δισ. λιρών, δέχτηκε έντονη κριτική από περιβαλλοντολόγους και ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν ηχηρό «παρών» και τις εργασίες της διάσκεψης.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article