Πράσινη Πρωτεύουσα για το 2022 η γαλλική Γκρενόμπλ

Must read

Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα ανακηρύχθηκε για το 2022 η γαλλική πόλη Γκρενόμπλ, λαμβάνοντας το σχετικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους είχε ανακοίνωσε τη νικήτρια πόλη σε επίσημη τελετή απονομής των βραβείων που μεταδόθηκε ζωντανά από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας-Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2020.

«Οι νικητές και οι φιναλίστ των βραβείων πράσινης πόλης έχουν αποδείξει ότι είναι ανθεκτικοί και έχουν δείξει ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες όπως η φετινή, είναι δυνατές οι γρήγορες αλλαγές» ανέφερε στην ομιλία του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Αυτές οι ιστορίες επιτυχίας δείχνουν επίσης ότι η βιωσιμότητα και η πράσινη μετάβαση παρέχουν λύσεις για την αντιμετώπιση ξαφνικών κρίσεων και τη δημιουργία καλύτερων και πιο υγιών αστικών περιοχών για τους πολίτες της Ε.Ε.».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Σινκεβίτσιους δηλώσε: «Καθώς συνεχίζουμε να προσαρμοζόμαστε σε μια νέα κανονικότητα, οι βραβευμένες πόλεις μας θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή πράσινων λύσεων και στη δημιουργία πόλεων που είναι κατάλληλες για ζωή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τον τίτλο, η Γκρενόμπλ έλαβε και ένα ποσό 350.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ξεκινήσει το έτος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας.

Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε περισσότερο από τη γαλλική πόλη για την πρωτοποριακή προσέγγισή της στη διαχείριση του κλίματος, που περιλαμβάνει μια ισχυρή δέσμευση για συστημική αλλαγή και μια καινοτόμο προσέγγιση συμμετοχικής δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της πόλης.

Τα φιλόδοξα σχέδια της Γκρενόμπλ για το Έτος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή για το πώς θα προσεγγίσει πόλεις και πολίτες σε όλη την Ευρώπη για να εμπνεύσει στην εύρεση βιώσιμων λύσεων.

Συγκεκριμένα, η Γκρενόμπλ κατέκτησε την πρώτη θέση στους τομείς του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, της βιώσιμης χρήσης γης, του θορύβου και της ενεργειακής απόδοσης.

Η γαλλική πόλη βρίσκεται μεταξύ τριών ποταμών και τριών αλπικών όγκων με πολύ συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια που καθιστούν την επέκταση της αρκετά ασύμφορη. Γι’ αυτό έπρεπε να εστιάσει στον να αξιοποιήσει στο έπακρο τον περιορισμένο χώρο πρασίνου μέσα στην πόλη και είναι επικεντρωμένη στη βελτίωση του περιβάλλοντος διαβίωσης μέσω της πλήρους χρήσης και της προστασίας χώρων πρασίνου, της εφαρμογής ενός φιλόδοξου πρωτοκόλλου πολεοδομικού σχεδιασμού και της συνολικής βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος.

Ο δήμος της Γκρενόμπλ ενθαρρύνει το άνοιγμα ιδιωτικών κήπων και το «κάθετο πρασίνισμα», έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δενδροφύτευσης και διαθέτει αχρησιμοποίητες εκτάσεις στους κατοίκους για τη δημιουργία μικρών κήπων. Η γαλλική πόλη έχει αναγνωρίσει τις κλιματικές επιπτώσεις και έχει θέσει σαφείς φιλοδοξίες και στόχους να γίνει πιο βιώσιμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κινούμενη προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη επιτύχει μείωση 25% στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μεταξύ 2005 και 2016. Η Γκρενόμπλ εργάζεται για μείωση των αερίων ρύπων κατά 50% έως το 2030, καθώς πολλοί από τους κανονισμούς της είναι αυστηρότεροι από αυτούς που ορίζονται σε εθνικό επίπεδο.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article