Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Must read

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) υπογράφηκε παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν εκ μέρους του ΥΠΕΘΑ ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης Υποναύαρχος Δημήτριος Ρυζιώτης, ενώ εκ μέρους του ΟΦΥΠΕΚΑ η πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού Μαρία Παπαδοπούλου.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά δεσμεύσεις και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κλιματική κρίση.

Κύριος σκοπός του μνημονίου είναι η ανάπτυξη στρατηγικής και δράσεων για την υποστήριξη υπηρεσιών και ενεργειών που σχετίζονται με θέματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και δράσης στους τομείς ενδιαφέροντος της Περιβαλλοντικής-Ενεργειακής και Πολιτικής Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του ΥΠΕΘΑ.

Ειδικότερα, με το Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζεται η δυνητική συνεργασία για θέματα που αφορούν:

  • Την εκπόνηση εγχειριδίου, το οποίο θα περιέχει πρακτικές και οδηγίες περιβαλλοντικής εκτίμησης εντός δικτύου προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, με σκοπό την κατά το δυνατόν μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των Ενόπλων Δυνάμεων εντός των εν λόγω περιοχών.
  • Τη δημιουργία εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού αναφορικά με τις προστατευόμενες περιοχές, την προστασία της βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή, το οποίο θα διαμοιραστεί στο σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Στρατιωτική συμβολή στην επιστήμη (Military Open Science) μέσω της παρακολούθησης πληθυσμών σπάνιων ειδών, τύπων οικοτόπων και φυσικών παραμέτρων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη διάχυση της πληροφορίας στον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Το Μνημόνιο έχει διάρκεια ισχύος τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης κατόπιν σύμφωνης γνώμης των μερών.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: «Το σημερινό μνημόνιο αποτελεί εφαρμογή της κυβερνητικής δέσμευσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η αλληλεπίδραση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τις προκλήσεις και τους κινδύνους που επιφέρει η Κλιματική Κρίση, ενισχύει την εξωστρέφειά τους συμβάλλοντας στο κοινό καλό και συνδράμοντας το κοινωνικό σύνολο ποικιλοτρόπως και σε πολλαπλά επίπεδα».

Από την πλευρά του, ο κ. Αμυράς σημείωσε: «Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ενώνουμε δυνάμεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και προωθούμε από κοινού πράσινες πολιτικές όχι μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και στο πεδίο των προστατευόμενων περιοχών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ως ένα άρτια δομημένο περιβάλλον με εξαιρετική αποτελεσματικότητα μας παρέχουν τα εχέγγυα για την επιτυχία στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης».

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article