Τόνγκα: Καταστροφές και φόβοι για πολλά θύματα μετά την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι

Must read

Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί στα μικρά νησιά του αρχιπελάγους Τόνγκα από την ηφαιστειακή έκρηξη το περασμένο Σάββατο και το τσουνάμι που ακολούθησε, εκφράζονται φόβοι για πολλά θύματα, ενώ η επικοινωνία δεν έχει αποκατασταθεί.

Όπως δήλωσε αξιωματούς της διπλωματικής αποστολής της Τόνγκα στην Αυστραλία, αναγνωριστικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας δείχνει ένα ολόκληρο χωριό στο νησί Μάνγκο να έχει καταστραφεί και πολλά κτίρια να έχουν «εξαφανιστεί» στο γειτονικό νησί Ατάτα. «Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν, έτρεξαν και τραυματίστηκαν… Πιθανόν να υπάρχουν επιπλέον νεκροί και απλώς προσευχόμαστε να μην έχει συμβεί αυτό» επεσήμανε μιλώντας στο Reuters.

Η αστυνομία της Τόνγκα έχει ανακοινώσει πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί δύο θάνατοι, αλλά καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί οι τηλεπικοινωνίες στο αρχιπέλαγος, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός.

Ο Αυστραλός υπουργός, αρμόδιος για τον Ειρηνικό, Ζεντ Σισίλγια δήλωσε ότι αξιωματούχοι της Τόνγκα ελπίζουν να καταφέρουν να απομακρύνουν ανθρώπους από τα απομονωμένα, με χαμηλό υψόμετρο νησιά Χααπάι και άλλα νησιά του αρχιπελάγους, όπου οι συνθήκες είναι πολύ σκληρές.

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha), το πολεμικό ναυτικό της Τόνγκα ανέφερε ότι στην περιοχή τα κύματα από το τσουνάμι έφτασαν τα 5 με 10 μέτρα ύψος.

Τα νησιά Μάνγκο και Ατάτα απέχουν 70 και 50 χιλιόμετρα αντίστοιχα από το ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χααπάι. Το Ατάτα έχει πληθυσμό περίπου 100 ανθρώπους και το Μάνγκο περίπου 50.

Ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος

Η 50χρονη Βρετανίδα Άντζελα Γκλόβερ σκοτώθηκε στο τσουνάμι την ώρα που προσπαθούσε να σώσει τα σκυλιά που πρόσεχε σε ένα καταφύγιο για αδέσποτα, δήλωσε ο αδελφός της. Αυτός είναι ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος από την καταστροφή.

Η τέφρα εμποδίζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ένα παχύ στρώμα τέφρας καλύπτει τα νησιά, ανακοίνωσε η Ανώτερη Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας, η οποία πρόσθεσε ότι προσπαθεί «κατά προτεραιότητα» να αποκαταστήσει τις επικοινωνίες με τα μικρότερα νησιά. Το βασικό αεροδρόμιο του αρχιπελάγους, το διεθνές αεροδρόμιο Φουααμότου, δεν έχει υποστεί ζημιές από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι, αλλά το πυκνό στρώμα τέφρας που έχει πέσει εμποδίζει τη λειτουργία του και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διακόσιοι κάτοικοι της Τόγνκα άρχισαν τη Δευτέρα να καθαρίζουν τον διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης και μέχρι στιγμής έχουν καθαρίσει μόνο 100 μέτρα. Το Ocha επεσήμανε ότι αξιωματούχοι του νησιωτικού κράτους εξήγησαν ότι το καθάρισμα του διαδρόμου θα χρειαστεί ημέρες, καθώς γίνεται χειρωνακτικά.

Οι κάτοικοι των δυτικών ακτών του κεντρικού νησιού Τονγκατάπου έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους λόγω «σοβαρών ζημιών», πρόσθεσε το Ocha σε ενημέρωσή του, ενώ υπουργοί έχουν κάνει εκκλήσεις μέσω του ραδιοφώνου κατά της αύξησης των τιμών των προϊόντων εν μέσω ανησυχιών για ελλείψεις.

Σήμερα η Νεοζηλανδή υπουργός Εξωτερικών Νανάια Μαχούτα δήλωσε ότι ένα αεροσκάφος C-130 είναι έτοιμο να πετάξει για την Τόνγκα και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια, περιλαμβανομένων δοχείων με πόσιμο νερό, γεννητριών και προϊόντων υγιεινής, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αναχωρήσει προτού καθαρίσει ο διάδρομος του αεροδρομίου Νουκουαλόφα.

Παράλληλα η Μαχούτα εξήγησε ότι δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας που μεταφέρουν νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως και ένα ελικόπτερο θα σταλούν στην Τόνγκα, αλλά τα πλοία χρειάζονται τρεις ημέρες για να φτάσουν εκεί. «Το νερό είναι πρώτη προτεραιότητα σε αυτή τη φάση» τόνισε η υπουργός.

Ο Αλεξάντερ Ματέου, περιφερειακός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού, εξήγησε ότι πιθανόν η ηφαιστειακή τέφρα και το τσουνάμι να έχουν μολύνει το νερό της Τόνγκα. «Μία από τις βασικότερες ανάγκες είναι να παράσχουμε μέσα καθαρισμού του νερού και καθαρό, πόσιμο νερό», υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση της Τόνγκα αναμένεται να ζητήσει επισήμως βοήθεια από άλλες χώρες.

Το αρχιπέλαγος αποτελείται από 176 νησιά, εκ των οποίων τα 36 είναι ακατοίκητα, και έχει πληθυσμό περίπου 104.494 ανθρώπους. Το νησί Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χααπάι, που βρίσκεται στο ιδιαίτερα σεισμογενές Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, σχεδόν εξαφανίστηκε μετά την ηφαιστειακή έκρηξη -σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν περίπου 12 ώρες αργότερα- γεγονός που δυσκολεύει την προσπάθεια των ηφαιστειολόγων να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article