Συμφωνία της Ε.Ε με το Ισραήλ για την προμήθεια φυσικού αερίου

Must read

Συμφωνία για εξαγωγές φυσικού αερίου θα υπογράψουν σήμερα Τετάρτη το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας.

Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει πως το Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει μια νέα πηγή αερίου, καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται από χθες στο Ισραήλ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενισχύσει την ενεργειακή συνεργασία της με το εβραϊκό κράτος σε απάντηση στον «εκβιασμό» της Ρωσίας.

«Το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα για να μας κάνει εκβιασμό» κατήγγειλε η κυρία Φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν της Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, και πρόσθεσε: «Από την αρχή του πολέμου, η Ρωσία έκοψε εσκεμμένα τις προμήθειες αερίου της προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, προς ολλανδικές και δανικές επιχειρήσεις σε αντίποινα για την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

«Το μόνο που πετυχαίνει η συμπεριφορά του Κρεμλίνου είναι να ενισχύει τη βούλησή μας να απελευθερωθούμε από την εξάρτησή μας από τη ρωσική ορυκτή ενέργεια» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Για παράδειγμα, διερευνούμε αυτή τη στιγμή οδούς για να ενισχύσουμε την ενεργειακή συνεργασία μας με το Ισραήλ» εξήγησε, επικαλούμενη ένα σχέδιο πόντισης υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει το εβραϊκό κράτος, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και έναν «αγωγό» στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε χθες ότι τρεις μεγάλες επιλογές προσφέρονται στο Ισραήλ για να εξαγάγει ένα μέρος του αερίου του προς την Ευρώπη: να διοχετεύσει το φυσικό αέριό του προς την Αίγυπτο, γειτονική χώρα που ήδη συνδέεται με έναν αγωγό με το εβραϊκό κράτος, η οποία στη συνέχεια θα το υγροποιεί και θα το μεταφέρει με πλοία στην Ευρώπη· να κατασκευάσει έναν αγωγό αερίου προς την Τουρκία, η οποία συνδέεται, από την πλευρά της, με τη γηραιά ήπειρο· ή να κατασκευάσει μια νέα οδό για τους υδρογονάνθρακες απ’ ευθείας προς τον ευρωπαϊκό Νότο.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article