Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τη μείωση της ροής από την Gazprom προς την Ευρώπη

Must read

Άνοδο κατέγραψαν και πάλι χθες οι τιμές του φυσικού αερίου, από την ώρα που η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni ανακοίνωσε ότι η Gazprom μείωσε κατά 15% τη ροή φυσικού αερίου προς την Ιταλία χωρίς καμία εξήγηση ή δικαιολογία. Είχε προηγηθεί την Τρίτη η ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού ότι μειώνει κατά 40% τη ροή αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, η Gazprom δικαιολόγησε τη μείωση αποδίδοντάς τη στην έλλειψη καίριου εξοπλισμού του αγωγού, που σύμφωνα με τη Siemens Energy οφείλεται στις κυρώσεις του Καναδά κατά της Μόσχας. Πρόκειται για τις τουρμπίνες SGT-A65 και SGT-A35 που εγκατέστησε στον αγωγό η Siemens Energy στη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του, προτού η εταιρεία αποσχισθεί από τη μητρική της το 2020. Πρόκειται όντως για τις τουρμπίνες που διατηρούν την απαιτούμενη πίεση στο σύστημα, καθώς ο αγωγός δεν διαθέτει πρόσθετο προωθητικό μηχανισμό και η Siemens Energy έχει αποσύρει τις υπηρεσίες της παροχής και συντήρησης από το σύστημα του αγωγού στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ετσι οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν χθες νέα άνοδο κατά 4% φθάνοντας στα 101 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 99 ευρώ στα οποία είχαν ήδη φτάσει την Τρίτη, σημειώνοντας άνοδο 15%.

Γερμανία και Ιταλία, οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, έχουν συναινέσει στο αίτημα της Μόσχας να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστούν οι ροές του ρωσικού αερίου προς τις οικονομίες τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, η διπλή μείωση στη ροή του αερίου συνέπεσε με τα σχέδια του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να συνοδεύσει σήμερα τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην επίσκεψή τους στην Ουκρανία, όπου και αναμένεται να συζητήσουν την προοπτική ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Μιλώντας στους «Financial Times» ο Σεργκέι Μακόγκον, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού δικτύου αερίου της Ουκρανίας, κατηγόρησε ευθέως την Gazprom ότι μειώνει τις ροές του αερίου σε Γερμανία και Ιταλία για να εντείνει την πίεση και τον εκβιασμό στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο ρωσικός κολοσσός έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσει άμεσα τις ροές αυξάνοντας την παροχή μέσω του αγωγού που διέρχεται από το έδαφος της Ουκρανίας χωρίς «κανένα πρόσθετο κόστος».

Οι εξελίξεις συμπίπτουν με την έναρξη του καλοκαιριού και τις υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που αυξάνουν τη ζήτηση για το φυσικό αέριο. Η Ευρώπη, που πλέον είναι αναγκασμένη να στραφεί στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), θα βρεθεί να ανταγωνίζεται επιθετικά τις οικονομίες της Ασίας. Οπως επισημαίνει ο Σι Ναν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Rystad Energy A/S, θα είναι τώρα πιο δύσκολο για την Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για την αποθήκευση αερίου, καθώς μειώνεται η προσφορά από κάθε κατεύθυνση και το αποτέλεσμα θα είναι οι υψηλές τιμές τον επόμενο χειμώνα.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article