Περαιτέρω μείωση των ροών φυσικού αερίου από την Gazprom στη Γερμανία – Περίπου 60% σε δύο ημέρες

Must read

Η ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom άρχισε νωρίς σήμερα να μειώνει τον όγκο του αερίου που προμηθεύει στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα 67 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Η νέα μείωση στις προμήθειες αερίου έγινε αφού η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα μειώσει τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα προμηθειών αερίου στα 100 εκατ. κυβικά μέτρα, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα και χθες τη μείωση κατά 15% των ποσοτήτων που προμηθεύει την Ιταλία, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές του φυσικού αερίου.

Η τελευταία περικοπή αντιπροσωπεύει μια μείωση συνολικά κατά περίπου 60% των προμηθειών αερίου στη Γερμανία μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Siemens Energy ανακοίνωσε ότι μία από τις τουρμπίνες αερίου του Nord Stream 1, που είχε πρόσφατα επισκευαστεί στον Καναδά, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μεταφερθεί με πλοίο από το Μόντρεαλ εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Ο Nord Stream 1 είναι ο κύριος αγωγός μέσω του οποίου γίνονται οι παραδόσεις του φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Η Gazprom, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στο ρωσικό κράτος, επικαλέστηκε τις καθυστερήσεις που προκαλούνται λόγω της επισκευής της μονάδας συμπίεσης αερίου ως την αιτία για τις παραδόσεις μειωμένων όγκων αερίου, αν και η αρμόδια γερμανική υπηρεσία αμφισβήτησε τον ισχυρισμό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει ανησυχία και να αυξήσει τις τιμές του αερίου με αυτήν την κίνηση, προσθέτοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι δυνατό να διοχετευτούν στην αγορά εναλλακτικές προμήθειες αερίου, όμως σε υψηλή τιμή. Οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι γεμάτες περίπου στο 56%, δήλωσε.

Σε χθεσινοβραδινό μήνυμά του, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ζήτησε από το κοινό να κάνει οικονομία στην ενέργεια. «Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε. Κάθε κιλοβατώρα βοηθάει σ’ αυτή την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, αν και η κατάσταση είναι σοβαρή, η προμήθεια ενέργειας στη Γερμανία δεν κινδυνεύει.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article