«Άλμα» 10% για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο – Έσπασε το φράγμα των 130 ευρώ η μεγαβατώρα

Must read

«Άλμα» 10% σημειώνουν οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας μετά την κλιμάκωση του «ενεργειακού πολέμου» από τη Ρωσία, η οποία μείωσε τις προμήθειες μέσω της μεγαλύτερης σύνδεσης με την ήπειρο σε λιγότερο από το ήμισυ των συνηθισμένων ποσοτήτων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι περικοπές προμηθειών πλήττουν την Ευρώπη, με τις Engie, Uniper και OMV AV να αναφέρουν ότι λαμβάνουν λιγότερες προμήθειες. Η Γερμανία χαρακτήρισε τις περικοπές μέσω του αγωγού Nord Stream «πολιτικά υποκινούμενες» και ότι έχουν στόχο την αναστάτωση των αγορών, αμφισβητώντας την ανακοίνωση της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom ότι η μείωση των ροών οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom άρχισε νωρίς σήμερα να μειώνει τον όγκο του αερίου που προμηθεύει στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα 67 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα. Η νέα μείωση στις προμήθειες αερίου έγινε αφού η εταιρεία είχε ανακοινώσει προχθές, Τρίτη, ότι θα μειώσει τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα προμηθειών αερίου στα 100 εκατ. κυβικά μέτρα, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα.

Συνολικά η τελευταία περικοπή αντιπροσωπεύει μια μείωση κατά περίπου 60% των προμηθειών αερίου στη Γερμανία μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν εδώ και μήνες για περικοπές του ρωσικού εφοδιασμού σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η κρίση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Η Γερμανία έχει ήδη ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών βημάτων για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες, αν οι περικοπές ενταθούν, ωστόσο το Βερολίνο ανέφερε ότι μπορεί προς το παρόν να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.

Η ενεργειακή κρίση ενισχύεται και από την κρίση εφοδιασμού που έχει προκληθεί από μια σημαντική διαταραχή στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, μια σημαντική εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Τέξας -ζωτικής σημασίας πηγή εφοδιασμού της Ευρώπης- θα παραμείνει κλειστή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αρχικά αναμενόταν έπειτα από μια πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα.

Η Ευρώπη, η οποία βασίστηκε στο αμερικανικό LNG για να καλύψει το κενό που προέκυψε από τις μειωμένες ρωσικές ροές, μπορεί να χρειαστεί να ανταγωνιστεί πιο έντονα με τους Ασιάτες αγοραστές για να εξασφαλίσει φορτία, καθώς το μπλοκ σπεύδει να αναπληρώσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πριν η ζήτηση κορυφωθεί και πάλι τον χειμώνα.

Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό προθεσμιακό συμβόλαιο -το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- σημειώνει άνοδο 10% στα 132,70 δολάρια ανά μεγαβατώρα. Νωρίτερα, οι τιμές αυξήθηκαν στο υψηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από τις 11 Μαρτίου. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο σημειώνει άνοδο 1%.

Οι περικοπές αυξάνουν τις τιμές και στην Ασία. Σύμφωνα με τους εμπόρους, οι ασιατικές τιμές spot LNG την Πέμπτη αυξήθηκαν πάνω από τα 30 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του έτους και αποτελεί «άλμα» περίπου 50% τον τελευταίο μήνα.

Περαιτέρω διαταραχές στις ροές φυσικού αερίου ή LNG θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές. «Αν υπάρξει άλλη μία διακοπή όπως αυτή που συνέβη στο Freeport LNG στις ΗΠΑ, οι τιμές θα μπορούσαν εύκολα να σημειώσουν άλμα κατά 50%» δήλωσε ο Ρον Σμιθ, ανώτερος αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην BCS Global Markets.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article