Ασυνήθιστο και πρόωρο κύμα καύσωνα στη δυτική Ευρώπη – Κίνδυνος και από τις πυρκαγιές

Must read

Αντιμέτωπη με το πρώτο φετινό κύμα καύσωνα -νωρίτερα από το συνηθισμένο- βρίσκεται η δυτική Ευρώπη με θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μάχονται για την κατάσβεση πολλών πυρκαγιών στην Ισπανία, ένα έργο που περιπλέκεται λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που επικρατούν στην Ιβηρική Χερσόνησο εδώ και έξι ημέρες, όπου το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η πιο ανησυχητική πυρκαγιά είναι αυτή που μαίνεται κοντά στο Μπαλδομάρ, στην επαρχία Λιέιδα της Καταλονίας, όπου η φωτιά έχει ήδη κατακάψει 5.000 στρέμματα δάσους, αλλά υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί στα 200.000 στρέμματα, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει εκκενώσεις οικισμών, αλλά οι Αρχές έχουν αποκλείσει κάποιες περιοχές για προληπτικούς λόγους.

Στη Λιέιδα το θερμόμετρο αναμένεται σήμερα να φτάσει στους 41 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), η οποία προβλέπει επίσης θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών στη Μπαδαχόθ (νοτιοδυτικά) και τη Σαραγόσα (βορειοανατολικά). Στην Καταλονία άλλες δύο πυρκαγιές ήταν ενεργές σήμερα στο πρωί στο Σολσονές και την Τιέρα Άλτα, καθεμία από τις οποίες έχει κάψει σχεδόν 3.000 στρέμματα. Ακόμη μία πυρκαγιά ξέσπασε στη Σιέρα ντε λα Κουλέμπρα, στη Θαμόρα. Στη Ναβάρε, στη βόρεια Ισπανία, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν στη διάρκεια της νύχτας για να θέσουν υπό έλεγχο δύο άλλες πυρκαγιές.

Το κύμα καύσωνα, ασυνήθιστο για αυτή την περίοδο του έτους για την Ισπανία, άρχισε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και πλέον η θερμοκρασία σχεδόν σε όλη τη χώρα έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, κατά τόπους έως τους 43 βαθμούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους. Τους δέκα τελευταίους μήνες στην Ισπανία έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά με ακραίες θερμοκρασίες: ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο του 2021, όταν στη χώρα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία (47,4 βαθμοί Κελσίου στο Μοντόρο, στα νότια), θερμοκρασίες ιδιαίτερα υψηλές μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα κύμα καύσωνα τον Μάιο και το τρέχον κύμα.

Σε πορτοκαλί συναγερμό το 1/4 της Γαλλίας
Το 1/4 της Γαλλίας έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό για καύσωνα σήμερα, με θερμοκρασίες που αναμένεται να φθάσουν μεταξύ 34 και 38 βαθμών, και τοπικά ακόμη και γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η χώρα πλήττεται από την Τρίτη από καύσωνα που έφθασε από το Μαγκρέμπ περνώντας από την Ισπανία, ο οποίος επηρέασε αρχικά το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας προτού επεκταθεί. Θερμοκρασίες από 30 έως 35 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκαν χθες στο μισό νότιο τμήμα της χώρας και ο καύσωνας αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω.

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France εκτιμά μέγιστες τιμές 34 έως 38 βαθμών στο μισό νότιο τμήμα της χώρας, με τη θερμοκρασία να φτάνει κατά τόπους μέχρι τους 39-40 βαθμούς υπό σκιάν. Γενικά θα κάνει λιγότερη ζέστη στο μισό βόρειο τμήμα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 25 έως 30 βαθμούς.

Ο καιρός θα είναι πολύ ζεστός αύριο σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ ο καύσωνας αναμένεται να επεκταθεί σε περιοχές του Βορρά και να ενταθεί περαιτέρω σε δυτικά και σε νότια. Η Météo-France αναμένει πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφονται τις απογευματινές ώρες θα φτάσουν τους 36 με 39 βαθμούς στις περιοχές αυτές, και τοπικά τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν 40 βαθμούς υπό σκιάν.

Οι καύσωνες, που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Γαλλίας όπου ο καύσωνας εμφανίστηκε για πρώτη φορά τόσο νωρίς, καθώς οι καύσωνες του 2017 και του 2005 είχαν ξεκινήσει στις 18 Ιουνίου.

«Σαραντάρια» αναμένονται και στην Ιταλία που προετοιμάζεται να προστατεύσει ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article