Η ενεργειακή κρίση επιβεβαιώνει όσα αναφέρει η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εδώ και χρόνια για την ανάγκη της διασφάλισης της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, σχολίασε, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Γιώργος Περιστέρης.
«Επιβεβαιώνονται αυτά που λέγαμε εδώ και χρόνια. Να προχωρήσουμε σε ενεργειακή αυτονομία και οικονομία στο κόστος ενέργειας μέσω έργων σε ΑΠΕ, αποθήκευσης και διασυνδέσεων. Έχουμε ξαναζήσει τις προηγούμενες δεκαετίες το ζήτημα της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας. Τότε όμως, η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει ώστε να προσφέρει εύκολες και φθηνές λύσεις, όπως οι ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία και φθηνό κόστος για τους καταναλωτές πέραν του τεράστιου περιβαλλοντικού οφέλους» σημείωσε.
Δεν υπάρχει κάτι οριστικό για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Αναφερθείς στα σενάρια περί ύπαρξης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο κ. Περιστέρης σημείωσε πως «κατά διαστήματα και σχεδόν κάθε έτος εμφανίζονται σοβαρά ενδιαφέροντα και επενδυτικά για την εταιρεία λόγω του ενδιαφέροντος. Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Δεν υπάρχει κάτι οριστικό. Όταν υπάρξει κάτι που θα ενδιαφέρει μετόχους και επενδυτική κοινότητα, θα το ανακοινώσουμε».
Να επιταχυνθούν τα έργα σε ΑΠΕ, Αποθήκευση ενέργειας
Ζήτησε ακόμη η πολιτεία να επιταχύνει τα έργα σε ΑΠΕ, αποθήκευσης ενέργειας και διασυνδέσεων, καθώς έχουν, ήδη, χαθεί πολλές δεκαετίες.
«Το 2009 υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τουλάχιστον 10 πολύ σοβαρούς ομίλους να εγκαταστήσουν θαλάσσια αιολικά πάρκα σταθερής θεμελίωσης σε περιοχές των θαλασσών μας που επιτρέπεται. Τότε η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να τα σταματήσει όλα για να κάνει ένα άριστο πλαίσιο εγκατάστασης θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Μέχρι σήμερα, αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει, όταν θα ήταν δυνατόν να έχουν εγκατασταθεί 1000-2000 MW. Θα πρέπει να εγκατασταθούν αρχικά 500-1000 για να απαλύνουν τον πόνο των καταναλωτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στοχεύει σε εγκαταστημένη ισχύ 6.500 MW έως το 2029, σε συνδυασμό όλων των τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης. Τα συγκεκριμένα έργα, όπως είπε ο κ. Περιστέρης έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της τάξεως των 2 ,5 δισ. ευρώ
Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,34 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2021. Η αποκοπή του δικαιώματος μερίσματος ορίστηκε για τις 4 Ιουλίου και η έναρξη καταβολής στις 11 Ιουλίου.